Реорганізація міністерств: що робити з Мінекономіки

Читать на русском
В'ячеслав Биковецьекономіст
Костянтин Бондаренкополітолог

У Кабінеті міністрів України поки не планують розділяти Міністерство розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства. «Мінекономрозвитку розділяти поки не плануємо, але тривають консультації. Є певні ідеї про реорганізацію», – заявив прем'єр-міністр Олексій Гончарук. Глава Мінекономіки Тимофій Милованов вважає, що Міністерство розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства може бути розділене лише після завершення реформи ринку землі. «Слово і Діло» дізналося в експертів, як оптимізувати міністерства.

Голова Спілки підприємців малих, середніх і приватизованих підприємств В'ячеслав Биковець висловив переконання, що Мінекономіки має існувати саме по собі, поділ має відбутися якомога швидше.

«Україна ж є великим виробником сільськогосподарської продукції, зернових, має досить сильну харчову галузь. Тому від початку те, що об'єднали два міністерства, викликало у бізнесу щонайменше подив. Зараз потрібно розділити міністерства якомога швидше», – прокоментував Биковець.

На його думку, в Україні має бути сформовано самостійне міністерство, яке б займалося питаннями сільського господарства. Нинішня позиція уряду з цього питання викликає побоювання, зазначив він.

Економіст припустив, що питання затягується, при цьому невідомо на скільки довго.

«Справа в тому, що якщо прив'язуватися до ринку землі, то незрозуміло, як довго ухвалюватимуть закон. Навіть депутати визнають, що невідомо, коли зможуть проголосувати. Крім того, наближається весна: посівна, обробка полів тощо», – констатував Биковець.

Він підкреслив, що для моніторингу та контролю за ситуацією повинен бути окремий орган. Мінекономіки не може дати раду економіці та торгівлі, що вже говорити про агросектор, додав експерт.

П'ятий місяць роботи Кабміну: як міністри виконують обіцянкиЧлени Кабінету міністрів Олексія Гончарука за місяць виконали 27 обіцянок і провалили – 11.

«По суті, у нас сьогодні немає структури, яка займалася би питаннями промислової політики. В якому стані промисловість зараз? На жаль, те саме буде із сільським господарством. Не можна відкладати це питання в «довгу шухляду», – резюмував В'ячеслав Биковець.

У свою чергу, політолог Кость Бондаренко прокоментував, що в скороченні та об'єднанні міністерств є здорова логіка, але тільки в тому разі, якщо міністерство не виконує свої функції або дублює їх.

Експерт не бачить потреби в окремому існуванні відомства.

«Потрібно перерозподілити повноваження Міністерства економіки, Міністерства закордонних справ, повернути торгово-економічні місії з балансу Мінекономіки на баланс МЗС, а Мінекономіки об'єднати з Мінфіном», – зазначив Кость Бондаренко.

Нагадаємо, наприкінці серпня уряд об'єднав Міністерства економічного розвитку і торгівлі з Міністерством аграрної політики з метою проведення більш ефективної земельної реформи.

Нагадаємо, за п'ять місяців роботи Гончарук та його міністри дали 714 обіцянок. Як міністри виконують обіцянки – на інфографіці.

Також пропонуємо згадати, які обіцянки дав Гончарук під час економічного форуму в Давосі.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: