Євросоюз посилив правила розширення

Читать на русском
У центрі документа - жорстка вимога проведення реформ країнами, які мають намір почати переговори щодо вступу.

Європейська комісія затвердила нову процедуру розширення Євросоюзу.

Про це на брифінгу в середу, 5 лютого, в Брюсселі заявив єврокомісар з питань політики сусідства та розширення ЄС Олівер Вархеї, передає сайт Європарламенту.

У центрі документа - жорстка вимога проведення реформ країнами, які мають намір почати переговори щодо вступу.

«Сьогодні колегія схвалила нову методологію для переговорів про приєднання. Це перший елемент оновленої стратегії розширення», - зазначив Вархеї.

За його словами, другим елементом стануть дискусії про запуск переговорів про вступ із Північною Македонією та Албанією. А третім - великий економічний план для всього Балканського регіону, який, як сподівається комісія, лідери ЄС підтримають на саміті в Загребі в травні.

Вархеї зазначив, що нові правила для відкриття процесу переговорів будуть більш надійними для двох сторін. Він запевнив, що ЄС й надалі прагне побачити своїми членами країни, які хочуть почати переговори щодо вступу (маючи на увазі балканські країни).

«Ми дивимося, як покращити шанси цих країн стати членами ЄС. Як зробити так, щоб поліпшити виконання реформ. Це занепокоєння багатьох членів, а не тільки тих, які були критичними, але значно більшого числа», - зазначив Вархеї, підкресливши, що не тільки Франція висловлювала критику.

Вархеї зазначив, що нова процедура містить чітку умову проведення реформ для відкриття переговорів. Він підтвердив, що відкат реформ спричинить санкції.

«Ми хочемо чітко сказати: якщо реформи будуть в подальшому посилені, то ми будемо виконувати кроки зі свого боку. Це означає, що ми будемо використовувати підхід, заснований на заслугах, і тільки його, він буде ключовим для оцінки», - додав єврокомісар.

Як повідомлялося, нові правила розширення ЄС передбачають підвищення ваги держав-членів в переговорах із кандидатами щодо вступу до блоку. Зокрема, мова йде про моніторинг на місцях, який проводитимуть європейські експерти. Якщо країни будуть демонструвати хороші результати в здійсненні реформ, їх може очікувати збільшення фінансування та тісна співпраця з міжнародними фінансовими інститутами.

Якщо ж країни будуть демонструвати відкат або затримки в реформах, це може призвести до санкцій - наприклад, припинення фінансування або й самих переговорів щодо вступу.

Раніше Євросоюз погодив зняття санкцій з двох осіб із оточення Януковича.

Також нагадаємо, в Євросоюзі змінилися правила отримання віз.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: