Євросоюз значно скоротив фінансову допомогу Туреччині

Читать на русском
Передвступна допомога урізана в 2020 році для Туреччини на 75 відсотків від раніше запланованої суми.

Європейський союз на три чверті скоротив фінансову допомогу Туреччині.

Про це повідомляє DW.

У листі верховного представника ЄС із закордонних справ і політики безпеки Жозепа Борреля в Європарламент йдеться, що так звана передвступна допомога, яка призначена для проведення реформ, урізана в 2020 році для Туреччини на 75% від раніше запланованої суми. Анкара отримає в рамках цієї програми лише 168 млн євро, 150 з них - на поліпшення в сфері демократії і правової держави, а ще 18 мільйонів - на розвиток сіл.

За його словами, причинами такого рішення є газова суперечка в Середземному морі і дії Анкари в Сирії. Одночасно він вважає важливим і надалі фінансово підтримувати реформи в Туреччині.

Передвступна допомога надається країнам-кандидатам в рамках програми IPA фонду ЄС. Переговори про вступ Туреччини в ЄС тривалий час залишаються замороженими, при цьому країна в період з 2014 по 2020 роки отримала від Євросоюзу 3,5 млрд євро. Боррель заявляє, що з 2017 року допомога Туреччині була урізана в цілому на 1,2 млрд євро. Виплати Туреччини, передбачені в угоді з питань біженців, які не скорочені.

Нагадаємо, президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган заявив, що країна приступила до відправки своїх військових до Лівії, щоб підтримати міжнародно визнаний уряд.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: