Візит Помпео: чого чекати від партнерства зі США в 2020 році

Читать на русском
Олександр Радчукполітолог

Наприкінці минулого тижня Майкл Помпео вперше відвідав Україну в якості державного секретаря США. Зустріч американського гостя відбулася на найвищому рівні – із президентом України Володимиром Зеленським та міністром закордонних справ Вадимом Пристайком.

Візит Помпео переносився кілька разів. Однак те, що американський високопосадовець такого рівня прибув до України вже на початку 2020 року, свідчить про серйозні плани США в подальшому розвитку двосторонніх відносин із Україною.

Передусім йдеться про три основні аспекти. По-перше, так зване «українське питання» у справі про імпічмент чинного президента Дональда Трампа. По-друге, через те, що вже наприкінці цього року в Сполучених штатах відбудуться вибори глави держави. І, по-третє, через можливість участі США в перемовинах щодо майбутнього Донбасу, яке вкотре мають обговорювати в рамках Нормандського формату навесні 2020 року.

Тож візит Помпео носить не лише практичний, але й символічний характер. У Білому домі демонструють, що не лише є партнерами України, але й контролюють ситуацію із перебігом публічних скандалів, одним із триггерів яких став оприлюднений запис розмови двох президентів – Дональда Трампа і Володимира Зеленського.

Для Офісу президента та загалом команди Володимира Зеленського візит Помпео важить не менше. Президент України, попри всесвітню скандальну славу, отримав запевнення в підтримці США напередодні важкого року. Варто зауважити, ця подія важлива з огляду на зовнішньополітичні інтереси нашої держави. То чи варто очікувати більшого зближення зі США в поточному році чи, навпаки, українській владі було б добре дотримуватися нейтралітету в контексті майбутніх виборів президента США?

Межі довіри

Вочевидь, візит Майкла Помпео актуалізував низку проблемних питань у взаємовідносинах між США та України. Передусім обговорювалась можливість візиту Володимира Зеленського до Вашингтона. З боку американської сторони пролунало запевнення в тому, що ніяких додаткових умов для візиту українського президента до США немає, однак потрібно знайти «відповідний час та відповідні можливості для цієї зустрічі».

Помпео, США та Україна: що відбувається в американо-українських відносинах30 січня Держсекретар США Майк Помпео прибуде до Києва в рамках запланованої поїздки до п'яти країн – України, Білорусі, Узбекистану, Казахстану і Великої Британії.

У свою чергу, Володимир Зеленський підкреслив, що сподівається на чіткий порядок денний свого майбутнього візиту, аби вирішити низку важливих питань із американською стороною. Мовляв, часу на «політичний туризм» просто немає.

Експерти ж наголошують на низці важливих питань, які точно обговорювалися під час зустрічі держсекретаря, президента України та міністра закордонних справ. Це передусім призначення нового посла США в Україні та спецпосланця Сполучених штатів. Вочевидь, ці питання вдалося узгодити, й найближчим часом робота у цих напрямках активізується. Однак ані конкретики щодо кадрових призначень, ані приблизних дат візиту українського глави держави до США не пролунало.

Не менш важливою для України стали слова Майкла Помпео щодо цілковитої підтримки США всіма політичними таборами як зі сторони «демократів», так і «республіканців».

Цікаво, що Помпео також провів зустріч із главою ПЦУ Епіфанієм, під час якої привітав митрополита з подальшим визнанням у світі об’єднаної української православної церкви. Після візиту до України Помпео відвідав Білорусь, а також запланував візити до низки інших пострадянських країн, зокрема Казахстану та Узбекистану. Така активність американського державного секретаря США неабияк полоскоче нерви в Кремлі. Утім, цілком можливо, що напередодні президентських виборів у США, «республіканці» та їхні представники у владі саме і добиваються подібного сценарію.

Питання Донбасу

Під час свого візиту Майкл Помпео не став оригінальним і вкотре підтвердив незмінну впродовж багатьох років позицію Білого дому – США залишаються «ключовим союзником у захисті суверенітету і територіальної цілісності України».

Держсекретар запевнив президента України в тому, що США ніколи не визнають анексії Криму. Однак більшої конкретики з його вуст не пролунало. І хоча Володимир Зеленський висловив побажання щодо більш активної участі США в процесі мирного врегулювання в питаннях Криму та Донбасу, держсекретар не став обіцяти присутності США під час зустрічі в Нормандському форматі.

Чому зустріч Зеленського з Помпео буде непростою для України?У п'ятницю, 30 січня, державний секретар США Майк Помпео прибуде до України для зустрічі з президентом України Володимиром Зеленським.

Утім, під час зустрічі обговорювалося також і дуже важливе питання щодо фінансування оборонного комплексу та загалом можливості участі США в озброєнні для України. У 2020 році Конгрес виділив допомогу в розмірі 700 мільйонів доларів для України, з яких понад 365 мільйонів – підуть саме на потреби з безпеки.

Крім того, Україна та США продовжили співпрацю щодо прямих закупівель протитанкових ракетних комплексів «Javelin». Також під час зустрічі обговорювались питання кооперації між українськими підприємствами і американськими військовими компаніями.

Загалом же питання участі США в перемовинах щодо Донбасу досі залишається радше мріями української сторони – жодних конкретних домовленостей досягнуто не було. Особливий маркер – відсутність спецпосланця США із цього питання. З іншого боку США залишаються послідовними союзниками України в питаннях санкцій щодо Росії. Зокрема, 29 січня там запровадили низку додаткових санкцій, які стосуються дій окремих фізичних осіб і компаній у Криму.

Фактор виборів у США

Більшість експертів погоджуються із думкою про те, що відновлення занадто тісних контактів із адміністрацією Дональда Трампа напередодні президентських виборів у США може бути не найкращою ідеєю для України.

Імпічмент дедалі ближчий: чим закінчиться Українагейт для ТрампаІмпічмент Трампу дедалі ближче. Владислав Фарапонов змоделював можливі наслідки подій, спираючись на факти, які є непомітними і незрозумілими для тих, хто спостерігає за історією з України.

Загалом за підсумками візиту Майкла Помпео здавалося, що держсекретар приїжджав із такою собі «миротворчою» місією підтримки нової української влади після скандальних подій осені 2019-го, які безпосередньо вплинули на історію з імпічментом для Дональда Трампа. В експертному середовищі навіть лунала думка про те, що однією з можливих цілей візиту Помпео було бажання змусити Володимира Зеленського та українську владу зробити заяви щодо відсутності тиску США на Україну в питанні розслідування корупційної справи щодо сина Джо Байдена та компанії «Бурізма». Для «республіканців» це було би важливо в контексті історії із імпічментом Трампа.

Так, дійсно, команду Володимира Зеленського можуть спробувати втягнути в президентську виборчу кампанію в США, пообіцявши додаткові бонуси для України в разі повторного виграшу Дональда Трампа. У цьому контексті варто пам’ятати історію із подібними «ставками» його попередника – Петра Порошенка – у 2016 році. Тоді на Банковій відверто поставили на перемогу «демократки» Хіларі Клінтон й згодом дуже пошкодували про свій вибір, адже відносини із новою адміністрацією Білого дому доводилося вибудовувати «з нуля» та після тривалої паузи.

У будь-якому разі візит Майкла Помпео до України – це шанс для Офісу президента інтенсифікувати українсько-американські відносини та спробувати відновити власний імідж за океаном. Утім, справжні результати візиту держсекретаря США можна буде проаналізувати за деякий час – основними маркерами стануть позиція США щодо призначення спецпосланця США із питань врегулювання конфлікту на Донбасі та призначення дати офіційного візиту Володимира Зеленського до Білого дому.

Олександр Радчук, спеціально для «Слово і Діло»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: