Чому зустріч Зеленського з Помпео буде непростою для України?

Читать на русском
Олександр Леоновполітолог

У п'ятницю, 30 січня, державний секретар США Майк Помпео прибуде до України для зустрічі з президентом України Володимиром Зеленським. Це стане першим візитом члена адміністрації Дональда Трампа до України після запуску процесу імпічменту американського президента у вересні минулого року. У коментарі «Слово і Діло» виконавчий директор Центру прикладних політичних досліджень «Пента», політолог Олександр Леонов припустив, що переговори з держсекретарем будуть непростими за багатьма причинами, зокрема, у США розгортається президентська кампанія.

Політолог не виключив, що українське питання буде одним із ключових у контексті процедури імпічменту, яку ініціювали демократи.

«За даними багатьох джерел, шансів на завершення процедури імпічменту немає, але це саме по собі шоу, яке не вигідно Трампу. Можливо, американський лідер і хотів свою кампанію перетворити в шоу, але тільки позитивне для свого рейтингу. На цьому етапі соціологія показує, що значна частина американців виступає за імпічмент. На такому тлі вести успішну виборчу кампанію складно», – прокоментував Леонов.

Експерт припустив, що під час зустрічі із Зеленським держсекретар США озвучить якісь думки Трампа, оскільки Україна перебуває в контексті даної історії. Тому для України вкрай важливо, що в США існує партійний консенсус щодо України.

На думку політолога, у скандалі є вина України, оскільки занадто довго був відсутній посол України в США після відставки Валерія Чалого.

Олександр Леонов звернув увагу, що посол України в США був відсутній у той період, коли розгорявся скандал і просто нікому було вчасно дати відповіді на питання, що виникали. Він зауважив, що Україна багато втратила.

При цьому США важливі для України, як стратегічний союзник, зазначив політолог.

США за п'ять років надали Україні військову допомогу на 447 млн доларівСША за п'ять років виділили країнам світу 36,4 млрд доларів військової допомоги. З них 447 млн – для України.

«Зустріч з Помпео вкрай потрібна і важлива. Ми зможемо зрозуміти для себе багато: на якому рівні відносини України і США, наскільки Україна в особі Зеленського буде цікава надалі США, якою буде програма співпраці і чи буде загалом», – пояснив експерт.

Наразі склалося враження, що зовнішня політика України хаотична і безсистемна, поділився думками Олександр Леонов.

Серед тем, які можуть обговорити під час переговорів, він виділили наступні питання, які найбільш хвилюють США: ситуація на Донбасі, військове співробітництво і допомога, енергетична тематика, вплив олігархів на ОПУ, доля ПриватБанку.

«Окремо можуть обговорити питання «Привату», оскільки зараз суди можуть ухвалити будь-яке рішення. Тоді постане питання про припинення співпраці з МВФ. Отже, інші фінансові програми, у тому числі з боку США і ЄС, будуть заморожені. Вони орієнтуються на МВФ», – констатував Леонов.

Також експерт зазначив, що зустріч буде досить непростою, тим більше що зараз як мінімум буде вирішуватися питання співпраці України та США на період каденції Дональда Трампа. Далі, якщо Трамп переможе, то відбудеться своєрідний перенос того, про що домовляться зараз.

«Україні слід бути максимально підготовленою», – резюмував Олександр Леонов.

Нагадаємо, 30 січня держсекретар США Майк Помпео прибуде до Києва в рамках запланованої поїздки до п'яти країн – України, Білорусі, Узбекистану, Казахстану і Великої Британії.

Як писало «Слово і Діло», США за п'ять років надали Україні військову допомогу на 447 млн доларів.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: