Помпео, США та Україна: що відбувається в американо-українських відносинах

Читать на русском
Ілія Кусаексперт-міжнародник

Перед запланованим на 30 січня офіційним візитом до Києва держсекретар США Майк Помпео нецензурно вилаявся на журналістку американського видання NPR Мері Келлі через питання про звільнення експосла США в Україні Марі Йованович і висловив припущення, що Україна американцям «байдужа». «Він запитав, чи можу я знайти Україну на карті. Я сказала: «Так», і він попросив помічників принести нам мапу світу. Я вказала на Україну. Він прибрав карту», – розповіла журналістка Мері Келлі. Експерт з питань міжнародної політики та Близького Сходу аналітичного центру «Український інститут майбутнього» Ілія Куса зауважив, що відносини України та США перебувають у глибокій кризі.

На його думку, кризу у відносинах не варто пов'язувати з ситуацією навколо імпічменту президента США.

Експерт окреслив низку проблем, які існують у відносинах між США і Україною. По-перше, слабке інвестиційне співробітництво. Наприклад, на 2018 рік інвестиції США в Україні становили $398 млн, а України в США – $4 млн, зазначив Куса.

По-друге, між країнами досить слабкі торговельні позиції. Ілія Куса звернув увагу, що загальний товарообіг – $3,9 млрд, з них експорт у Штати – $1,4 млрд переважно сировини, а імпорт в Україну – $2,5 млрд переважно кінцевої продукції. «Це мізер у загальному товарообігу США, що і визначає вагу держави в їх зовнішній політиці», – констатував Куса.

По-третє, на думку експерта, між США і Україною спостерігається криза довіри.

«Бізнес та інвест-клімат в Україні все ще на низькому рівні, система правосуддя слабка, виразної національної стратегії немає, все планування на рівні тактичних короткострокових ходів, що вбиває на корені будь-яку спробу налагодити складне співробітництво з американцями, в тому числі у військовій сфері», – зазначив Куса.

Ілля Куса також звернув увагу, що склалося негативне сприйняття України в США, зокрема через корупцію, що не дає залучити американський капітал або встановити сильні політичні контакти.

На його думку, відсутність виразного бачення вирішення проблеми Донбасу в умовах активізації «флангової дипломатії» Росії на інших геополітичних майданчиках також не дає США можливості швидко та адекватно сприйняти позицію України.

Експерт переконаний, що Україні слід розвивати й інші напрямки двосторонніх зв'язків, а не чекати, коли американці самі раптом усвідомлюють, наскільки Україна перспективна країна.

«Вони не усвідомлюють, тому що вони не розуміють Україну й у них немає бажання самим «довбати гору», що перебуває на периферії їх глобальної політики, де є такі масштабні процеси, як світова конкуренція, технологічна гонка з КНР, битва за Арктику, розвиток штучного інтелекту тощо», – підкреслив Ілія Куса.

США за п'ять років надали Україні військову допомогу на 447 млн доларівСША за п'ять років виділили країнам світу 36,4 млрд доларів військової допомоги. З них 447 млн – для України.

Крім того, експерт припустив, що після історії з Марі Йованович та тіньовими договірняками навколо Джуліані та Байдена, ні в кого навіть бажання не виникне добровільно розвивати цей проблемний напрямок.

«Занадто це дорого, складно і, як з'ясувалося, ризиковано, навіть для президента США», – констатував Ілія Куса.

Нагадаємо, 30 січня Держсекретар США Майк Помпео прибуде до Києва в рамках запланованої поїздки до п'яти країн – України, Білорусі, Узбекистану, Казахстану та Великої Британії. Передбачається, що Помпео зустрінеться з президентом Володимиром Зеленським.

Як писало «Слово і Діло», США за п'ять років надали Україні військову допомогу на 447 млн доларів.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: