Зустріч Зеленського та Ердогана: чим може допомогти Туреччина

Читать на русском
Сергій Грабськийвійськовий експерт

У понеділок, 3 лютого, Україну відвідує президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган. Це візит у відповідь турецького лідера: у серпні минулого року новообраний президент України Володимир Зеленський зустрічався з Ердоганом в Анкарі. В ОПУ кажуть, що під час зустрічі сторони обговорять шляхи поглиблення стратегічного партнерства й співпраці в усіх напрямках взаємодії. У коментарі «Слово і Діло» глава Ради Всеукраїнського об'єднання «Союз учасників миротворчих операцій» Сергій Грабський пояснив, що, спілкуючись із турецьким лідером, потрібно враховувати специфіку відносин Анкари і Москви.

«Те, на що можна звернути увагу президента Туреччини, – питання Криму. Кілька мільйонів турецьких громадян є етнічними кримськими татарами. При хорошому посиланні, меседжі з нашого боку Ердоган міг би зробити певний вплив на ситуацію в Криму», – припустив військовий експерт.

З огляду на те, що певна заклопотаність Туреччини є, можна порушити питання становища кримських татар, додав він.

Однак, на його думку, не варто розраховувати на Туреччину в питанні вирішення конфлікту на Донбасі.

З ким зі світових лідерів встиг зустрітись президент Зеленський за чотири місяці каденціїЗ моменту інавгурації президент Зеленський побував із візитами у Брюсселі, Франції, Німеччини, Туреччини, Польщі, Канаді та зустрічався в Києві із прем’єром Ізраїлю, керівництвом МВФ та делегацією ЄБРР.

«По-перше, потрібно враховувати їхні стосунки з РФ. По-друге, Туреччина не особливо зацікавлена в Донбасі», – вказав Грабський.

Сергій Грабський висловив сумніви з приводу того, що турки відстоюватимуть повністю інтереси України. Він пояснив, що значну роль відіграватимуть економічні інтереси. Експерт уточнив, що в цьому ключі слід врахувати, що товарообіг Росії і Туреччини значно більше, ніж України та Туреччини.

При цьому глава Ради Всеукраїнського об'єднання «Союз учасників миротворчих операцій» додав, що потрібно намагатися продовжувати військово-технічне співробітництво з Туреччиною.

Грабський звернув увагу, що Україна співпрацює з Туреччиною з питання створення бойових безпілотників, тому, можливо, турки можуть сприяти нам і в інших напрямках військово-технічного співробітництва.

Крім того, військовий нагадав, що Туреччина – це країна НАТО, що для України як додаткова монетка в скарбничку наших взаємин з Альянсом.

Також військовий експерт підкреслив, що Туреччина могла бути корисна Україні в питанні проведення миротворчих операцій, оскільки Анкара має в цьому питанні великий досвід.

Сергій Грабський звернув увагу, зараз турки ведуть активну операцію в Сирії, яку важко назвати винятково бойовою. Анкара здійснює патрулювання, контроль над певною територією.

«Турки були б дуже корисні нам. Якби вони надали контингент, вийшло б, що це натовський контингент перебуває на території України. У НАТО своїх військ немає, кожна країна відряджає війська окремо. А ось кожна країна окремо – член НАТО. Присутність турків, як країни-члена НАТО, повністю відображало б інтереси України в питанні миротворців», – прокоментував глава Ради Всеукраїнського об'єднання «Союз учасників миротворчих операцій».

Нагадаємо, на початку серпня 2019 року Зеленський провів два дні в Туреччині. Тоді він зустрівся з Ердоганом, кримськотатарською діаспорою, представниками бізнесу та Вселенським патріархом Варфоломієм.

«Слово і Діло» пропонує згадати, з ким зі світових лідерів встиг зустрітися президент Зеленський.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: