Третя сесія ВР: із чим не можуть впоратися депутати та які наслідки

Читать на русском
Віктор Небоженкополітолог

Відкриття третьої сесії Верховної ради IX скликання відбудеться 4 лютого. Український парламент на наступному пленарному тижні 4-7 лютого може попередньо схвалити внесення змін до статей 76 і 77 Конституції України про зменшення конституційного складу Верховної ради і закріплення пропорційної виборчої системи. У коментарі «Слово і Діло» політолог і соціолог, директор соціологічної служби «Український барометр» Віктор Небоженко скептично оцінив діяльність парламентарів, враховуючи низку минулорічних законодавчих рішень. На його думку, все одно, який порядок денний зараз затвердять, оскільки якість рішень і законів дуже низька. Більш того, також викликає питання поведінка деяких представників монобольшості, які часто потрапляють у скандальні ситуації, зазначив він.

Віктор Небоженко в якості прикладу нагадав недавнє висловлювання народного депутата від «Слуги народу» Євгена Брагара, який в ефірі одного з телеканалів порадив пенсіонерці «продати собаку», щоб вона могла оплатити рахунки за газ.

«Політична іронія полягає в тому, що люди, які прийшли до влади, називають себе «слугами народу». Суспільству подобається таке словосполучення. Однак виявилося, що «слуги народу» хамлять своєму народу, це дуже образливо», – прокоментував політолог.

Директор соціологічної служби «Український барометр» Віктор Небоженко нагадав рекламу, яка свого часу була розміщена на білбордах Києва. На рекламі було зображення бабусі з котом і підпис: «Дізналася, що онук голосував за «регіони», переписала будинок на кота, нагадує експерт.

Доручення Зеленського: як міністри та нардепи впоралися із завданнямиДва доручення Володимира Зеленського повинні були виконати до 1 лютого. Завдання виконані лише частково.

На його думку, наразі депутат від «Слуги народу» повівся вкрай некрасиво. «Зарплати і премії тих міністрів, які нічого не роблять для реформування своєї галузі в поєднанні з такою зарозумілістю з боку народного депутата, створює величезну стіну між владою і населенням», – наголосив Небоженко.

Експерт не виключив, що незважаючи на те, що рейтинг влади ще пристойний, навесні може початися серйозне падіння рейтингу президента.

«Справа навіть не в соціально-економічному стані, населення відчує розчарування», – додав він.

За його словами, під час нової сесії депутати продовжать ухвалювати закони, але питання в їх якості.

«Закон про ринок землі, реформа парламенту, виборча система, нові трудові правила і багато інших ініціатив – приклад неохайних рішень. Усі ці закони писали трієчники. За назвою все правильно, а на виході – як працювати з такими законами, незрозуміло», – прокоментував політолог.

Віктор Небоженко зауважив, що крім проблем з поведінкою, ще одна найголовніша проблема ВР – низька якість законів.

«Не має значення, який порядок денний буде затверджено зараз. Те, що ухвалюють, не покращує, а погіршує ситуацію», – констатував Небоженко.

Експерт зазначив, що обвалення рейтингів влади рано чи пізно станеться, щонайменше на 15%.

«Не тому, що президент поганий, а тому що він несе відповідальність за «слуг народу», уряд. Він не зміг дистанціюватися. Яскравий приклад – ситуація з Гончаруком. Зеленський обміняв свою репутацію і взяв відповідальність за прем'єр-міністра. Усі невдачі Кабміну будуть відображатися на ОПУ і президентові», – проаналізував Віктор Небоженко.

Раніше «Слово і Діло» писало, як міністри і нардепи впоралися із завданнями Зеленського.

Також «Слово і Діло» вирішило зібрати «вічні» обіцянки політиків, які ніяк не можуть виконати.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: