В ООН розкритикували український законопроект про медіа

Читать на русском
Моніторингова місія ООН з прав людини розкритикувала законопроект про дезінформацію, запропонований Міністерством культури України.

Моніторингова місія ООН з прав людини розкритикувала законопроект про дезінформацію, запропонований Міністерством культури України.

Відповідну заяву в п'ятницю, 31 січня, було опубліковано на сторінці місії у Facebook.

Законопроект про дезінформацію: за що передбачена кримінальна та адміністративна відповідальністьЗаконопроект про дезінформацію передбачає кримінальну та адміністративну відповідальність.

У місії ООН повідомили, що розділяють тривогу медіа і громадянського суспільства щодо законопроекту. Там також закликали українську владу не запроваджувати непотрібні обмеження для роботи медіа.

«Нинішній проєкт закону про дезінформацію не відповідає міжнародним стандартам прав людини, може підривати свободу ЗМІ і призвести до самоцензури», - йдеться у зверненні до української влади.

Зазначається, що спроба ввести кримінальну відповідальність за поширення дезінформації може обернутися переслідуванням журналістів за виконання своєї роботи. На думку членів місії ОБСЄ, також не варто створювати орган, відповідальний за моніторинг і фільтрування контенту.

«Боротися з дезінформацією і фейками необхідно, але не за рахунок обмеження свободи медіа. Закликаємо Міністерство культури, яке розробило цей, перший, проєкт, дотримуватися міжнародних стандартів прав людини, продовжити публічне обговорення, забезпечити його відкритість та інклюзивність», - підсумували у зверненні.

Раніше Комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики рекомендував Раді підтримати за основу законопроект № 2693 про медіа.

Нагадаємо, у грудні в Раді був зареєстрований законопроект про ЗМІ.

У січні Мінкульт оприлюднив законопроект про дезінформацію.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: