Санкції проти РФ скасовані: чи стане рішення ПАРЄ сигналом для інших

Читать на русском
Михайло Дяденкополітолог

ПАРЄ перетворилася в організацію, дії якої не відповідають духу документів, згідно з якими вона створювалася. Таку думку в коментарі «Слово і Діло» озвучив політолог Михайло Дяденко.

Політолог підкреслив, що ПАРЄ була створена, щоб захищати і посилювати права громадян, забезпечувати мир і безпеку в Європі. Однак останнім часом діяльність організації геть не відповідає виписаним у документах положенням.

Експерт наголосив, що лобіювання інтересів РФ у ПАРЄ останнім часом вже стало очевидним для всіх.

«Росія викидає мільярди доларів у те, щоб лобіювати свої політичні інтереси в Європі. Саме ПАРЄ стала одним із тих майданчиків, де Москві вдалося добитися вдалих результатів», – сказав Дяденко.

Однак експерт висловив сумніви, що інші міжнародні організації наслідуватимуть ПАРЄ і стануть настільки посилювати позиції Росії.

На його думку, Євросоюз, ООН, НАТО, на відміну від ПАРЄ, усе-таки дотримується жорсткіших принципів. Звичайно, не без винятків, лобі РФ присутнє, але правила ухвалення рішень в Євросоюзі, Альянсі або ООН усе ж відрізняються, зазначив політолог.

Зовнішня політика України: які обіцянки давав Зеленський і новий парламентВолодимир Зеленський обіцяв, що рішення про вступ України в НАТО буде ухвалено на референдумі. Така ж обіцянка була у Петра Порошенка.

«У ПАРЄ представлений весь спектр політичної сили, яка приходить до влади в тій чи іншій країні на виборах. Це як представники демократичних сил, так і лівих рухів, які завжди тяжіють до радянського минулого. Багато хто досі розглядає РФ як спадкоємницю: хто за гроші, а хто з особистих мотивів. Тому завжди в ПАРЄ виникали різні резолюції, проєкти, пропозиції щодо РФ», – прокоментував Михайло Дяденко.

Парламентська асамблея Ради Європи відхилила пропозицію представників України і країн-партнерів про обмеження повноважень російської делегації.

Як повідомлялося, більшість правок, представлених українськими депутатами, у тому числі ті, що пропонували обмежити повноваження Росії, були відхилені при розгляді.

Які обіцянки давав Зеленський і новий парламент щодо зовнішньої політики України – за посиланням.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: