Скорочення ціни та нова формула на газ: якими будуть наслідки

Читать на русском
Святослав Павлюкспеціаліст з енергозбереження "РПР"

Згідно зі змінами ціна газу повинна бути «не вище рівня, який враховує середньоарифметичне значення фактичних цін природного газу на наступну добу поставки газу на нідерландському газовому хабі (ТТF) з 1 до 22 числа місяця постачання газу відповідно до інформації біржі Powernext/EEX, різницю між ціною на хабі TTF та кордоні України і тариф на послуги транспортування природного газу до України на міждержавному з’єднанні з Польщею-Словаччиною-Угорщиною». У коментарі «Слово і Діло» виконавчий директор Асоціації «Енергоефективні міста України» Святослав Павлюк зауважив, що нова формула передбачає середню ціну на двох хабах, які аж ніяк не найближчі до України.

Енергетик висловив здивування з приводу того, що Україна обрала нідерландський газовий хаб ТТF, а не, наприклад, найближчий до нас польський, адже транспортування позначається на ціні.

Павлюк також зазначив, що в рішенні Кабміну не надано аргументації, чому вибір ліг саме на ТТF, а не інший. «Можливо, є якісь деталі та логіка в цьому, але чомусь її не оприлюднювали», – додав він.

Святослав Павлюк підкреслив, що наразі потрібно врахувати питання прибутковості НАК «Нафтогазу».

Платежі за комуналку: як змінювалися витрати українців на комунальні послуги за останні 15 роківПік зростання витрат на комунальні послуги стався у 2014 році, а, виходячи з прогнозованих цін на газ, на початку 2020-го витрати на комуналку майже не зростатимуть.

«По-перше, компанія, виконуючи функцію запобіжника від масштабних газових відключень, накопичила достатньо запасів газу в сховищах. По-друге, ціна падає. Ми можемо мати ситуацію, при якій збитки вішають національному оператору, котрий взяв кредит для збереження безпеки населення. Потрібно перевірити, чи покриває НАК хоча б свої втрати в цій ситуації», – прокоментував Павлюк.

Він уточнив, що НАК у минулому році був найбільшим донором бюджету, а з падінням ціни зменшаться і відрахування в бюджет, в якому і без того вже є дірки.

Експерт спрогнозував падіння ПДВ, загальне скорочення буде відчутно в масштабах Держбюджету України і всього населення.

Святослав Павлюк зауважив, що згідно з постановою Кабміну ціна змінюється з 1 січня, тобто теплокомуненерго будуть змушені перерахувати всі свої операції. Але змінювати щось заднім числом – дуже дивний підхід, поділився думками експерт.

Енергетик додав, що маємо скорочення ціни на газ порівняно з січнем минулого року для населення і заклики влади перерахувати платіжки на третину.

«Однак це фактично ситуація, при якій більшість теплокомуненерго зберігають свою збитковість. Що ми далі робитимемо зі скороченням ціни? Чи хочемо ми вивести наші теплокомуненерго зі збиткового стану, вирівняти хоча б до собівартості? Ситуація складна. Було б доречніше виводити теплокомуненерго зі збитків», – підсумував Святослав Павлюк.

Нагадаємо, президент України доручив Кабміну знизити тариф на опалення в платіжках.

«Слово і Діло» вирішило подивитися, скільки українська сім'я витрачає на комунальні послуги і як змінювалися тарифи протягом останніх 15 років.

Також «Слово і Діло» подивилося, як ціна на газ змінювалася за останній рік.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: