Чому КСУ не розглядатиме закони про амністію бойовиків та особливий порядок місцевого самоврядування

Читать на русском
Олександр Москалюкексперт з конституційного права

Конституційний суд України не буде розглядати відповідність Конституції законів про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей, про амністію бойовиків та умови мирного врегулювання ситуації на окупованих територіях. Не виключено, що КСУ в такий спосіб вирішив зайняти позицію «я вмиваю руки», щоб не торкатись настільки дискусійних питань. Таку думку в коментарі «Слово і Діло» висловив експерт з конституційного права Олександр Москалюк.

Нагадаємо, що 53 народних депутати VIII скликання звернулись до КСУ з поданням щодо конституційності згаданих законів. Тривалий час КСУ мовчав і, зрештою, Велика палата відмовила у відкритті конституційного провадження. Тобто суд не буде розглядати ці закони.

Призначення очільників ДБР та НАБУ: чому законопроект Зеленського не пройшов конституційний контрольЮрист вважає, що після рішення КСУ стосовно директорів ДБР і НАБУ президент мав би ветувати свій законопроект про діяльність Державного бюро розслідувань.

«Не виключено, що суд міг відмовити, якщо були неправильно оформлені матеріали», – припустив Олександр Москалюк, додавши, що наразі причину відмови не оприлюднені.

За його словами, оскаржити рішення КСУ неможливо, бо воно є остаточним. Хоча в законодавстві є застереження, що суд сам може змінити свою позицію, якщо хтось знову до нього звернеться.

«Тобто, якщо в новій Верховній раді назбирається 45 або більше нардепів, які звернуться до КСУ із відповідним поданням, тоді він може повернутися до розгляду цих законів, якщо дійде висновку, що треба, скажімо, покращити права і свободи, наприклад, у частині тої самої амністії, у зв’язку з міжнародними зобов’язаннями», – пояснив Олександр Москалюк.

Експерт зазначив, що в цій ситуації ще й додається колізія в межах закону про КСУ, де в одному місці йдеться про те, що його рішення є остаточними і не підлягає оскарженню, а в іншому – що КСУ може змінити свою правову позицію.

Раніше «Слово і Діло» писало, що КСУ скасував підвищення пенсійного віку для працівників шкідливих виробництв.

Також ми розбирались з експертами, як запобігти «кнопкодавству» та прогулам в Раді та не порушити Конституцію.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: