Трамп оголосив умови «угоди століття»

Читать на русском
Президент США Дональд Трамп оголосив умови угоди століття щодо палестино-ізраїльського врегулювання, згідно з якою передбачається створення двох держав.

Президент США Дональд Трамп оголосив умови «угоди століття» щодо палестино-ізраїльського врегулювання, згідно з якою передбачається створення двох держав.

Згідно з умовами американського плану, Єрусалим повинен стати неподільною столицею Ізраїлю. При цьому Палестині Трамп запропонував виділити столицю в Східному Єрусалимі. За словами американського президента, цей план може стати останнім шансом для Палестини на набуття власної держави. Він зазначив, що в разі згоди палестинці зможуть подвоїти свою територію, повідомляє «РІА Новини». Крім того, «угода століття» забезпечить інвестиції в $ 50 млрд для нової палестинської держави, додав він.

Трамп заявив, що вже написав лист палестинському президенту Махмуду Аббасу, в якому він виклав пропозицію щодо ізраїльсько-палестинському врегулювання.

«Я пояснив йому, що території, виділені для його нової держави, будуть відкриті і залишаться недоторканими на чотирирічний період. І, що ще дуже важливо, моє бачення передбачає, що палестинцям дається час, необхідний для того, щоб піднятися і вирішити проблеми, пов'язані зі створенням ними держави», - сказав глава Білого дому у вівторок, 28 січня.

Він додав, що за цей час палестинці зможуть вивчити угоду, провести переговори з Ізраїлем, забезпечити критерії державності і стати по-справжньому незалежними. Американський лідер відзначив, що прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху вже погодився на запропоновані умови.

«Сьогодні Ізраїль робить великий крок у бік миру», - заявив Трамп.

За його словами, США виступають за збереження статусу-кво Храмової гори за посередництва Йорданії. Американський лідер додав, що будуть зроблені «жорсткі заходи» для того, щоб мусульмани могли мирно відвідати це святе місце.

Розробка «угоди століття» почалася ще в 2017 році, проте до минулого року ніяких подробиць відомо не було. У червні 2019 року США оприлюднили економічну частину «угоди», що отримала назву «Від світу до процвітання», щодо існування розвитку Палестини. У ній передбачається зниження бідності в два рази за 10 років, подвоєння ВВП і залучення в її економіку $ 50 млрд.

Відносини між Палестиною та Ізраїлем загострилися в травні 2018 року, після того як США перенесли своє посольство з Тель-Авіва до Єрусалиму, який Ізраїль вважає своєю неподільною столицею, в той час як Палестина претендує на східну частину міста.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: