Зеленський привітав українців із Днем соборності

Читать на русском

Це свято офіційно встановлене в 1999 році, враховуючи велике політичне та історичне значення об'єднання УНР і ЗУНР для утворення єдиної (соборної) української держави.

22 січня в Україні відзначають День соборності.

Президент України Володимир Зеленський вже встиг привітати українців зі святом у відеозверненні. Він побажав бути єдиними і не сваритися.

Це свято офіційно встановлене в 1999 році, враховуючи велике політичне та історичне значення об'єднання УНР і ЗУНР для утворення єдиної (соборної) української держави. У 2011 році День Соборності об'єднали з Днем Свободи, який раніше відзначався 22 листопада, під назвою «День Соборності та Свободи України». Однак в 2014 році указом президента свято було відновлено як День Соборності України.

Українська Народна Республіка була створена в січні 1918 року. В цей же час на території, яка раніше входила до складу Австро-Угорщини, утворилася Західноукраїнська Народна Республіка.

Сторіччя Соборності: що є найбільшою загрозою для УкраїниУкраїна 22 січня святкує проголошення Акта Злуки Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки.

Лідери нових держав зустрілися для визначення умов майбутньої злуки 22 січня 1919 року. Ця подія й поклала початок святкування Дня соборності України.

Формально цей акт не був втілений в створення незалежної держави, однак він став першим кроком до цієї історичної події, яка сталася вже в 1991 році з розпадом СРСР.

Перше святкування Соборності відбулося 22 січня 1939 року в Карпатській Україні (місті Хуст), в той час - автономній республіці Чехословаччині. У цей день під синьо-жовтими прапорами відбулася тридцятитисячна маніфестація населення, яке з'їхалося до столиці Карпатської України з усіх куточків краю згадати події 20-річної давності.

Яскравим проявом єдності, прагнення українського народу до свободи, став «живий ланцюг», організований патріотичними силами 21 січня 1990 року по нагоди 71-ї річниці проголошення Акта Злуки. Мільйони українців взялися за руки від Києва до Львова, відзначаючи День Соборності.

У минулому році на мосту Патона провели акцію «Живий ланцюг соборності».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: