Україна святкує сторіччя Соборності

Читать на русском
Це свято було офіційно засноване в 1999 році, враховуючи велике політичне та історичне значення об'єднання УНР і ЗУНР для утворення єдиної (соборної) української держави.

України 22 січня 2018 року в 100 раз святкує проголошення Акта злуки Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки.

Цього дня була проголошена незалежність Української Народної Республіки, повідомляє «Слово і Діло».

Це свято було офіційно засноване в 1999 році, враховуючи велике політичне та історичне значення об'єднання УНР і ЗУНР для утворення єдиної (соборної) української держави.

У 2011 році День Соборності об'єднали з Днем Свободи, який раніше відзначався 22 листопада, під назвою День Соборності та Свободи України. Однак у 2014 році указом президента Петра Порошенка свято було відновлене як День Соборності України. Цьогоріч у столітній ювілей Акта Злуки це свято відзначається під гаслом «Разом із власної волі з 1919 року».

У сучасному українському національному календарі дата 22 січня займає одне з провідних місць і має глибокий символічний зміст: одвічної мрії українців про вільне життя в самостійній соборній незалежній державі.

22 січня 1918 року Універсалом Центральної Ради була проголошена незалежність Української Народної Республіки. За рік, 22 січня 1919 року, в Києві на Софійській площі булв проголошений Акт Злуки (об'єднання) українських земель у єдину Україну, затверджувалося об'єднання двох тодішніх держав УНР і ЗУНР, які виникли на уламках Російської та Австро-Угорської імперій, в єдину соборну Українську державу.

У тексті Акту Злуки стверджувалося: «Однині воєдино зливаються століттями відірвані одна від одної частини єдиної України – Західноукраїнська Народна Республіка (Галичина, Буковина і Угорська Україна) та Наддніпрянська Велика Україна. Здійснилися віковічні мрії, якими жили й за які помирали найкращі сини України. Однині є єдина незалежна Українська Народна Республіка».

Однак об'єднання України відбулося чисто символічно: вже через декілька тижнів після проголошення Акту Злуки більшовики захопили Київ, пізніше поляки окупували Східну Галичину, а Чехословаччина – Закарпаття.

Перше святкування Дня Соборності відбулося 22 січня 1939 року в Карпатській Україні (місті Хуст), в той час автономній республіці Чехословаччині. Цього дня під синьо-жовтими прапорами відбулася 30-тисячна маніфестація місцевого населення, яке з'їхалося до столиці Карпатської України з усіх куточків краю для того, щоб згадати події 20-річної давнини. Яскравим проявом єдності, волі українського народу до свободи, став «живий ланцюжок», організований патріотичними силами 21 січня 1990 року з нагоди 71-ї річниці проголошення Акту Злуки. Мільйони тоді ще радянських українців взялися за руки від Києва до Львова, відзначаючи День Соборності.

Відтоді в Україні «живі ланцюжки» утворювалися неодноразово, символізуючи єдність (соборність) українського народу, а День Соборності зараз відзначається на державному рівні вже щороку.

Нагадаємо, 22 січня в зв'язку зі святкуванням Дня Соборності України в центрі Києва зранку був повністю обмежений рух усіх видів транспорту, в тому числі громадського. Обмеження діятимуть до закінчення урочистих заходів.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: