Сторіччя Соборності: що є найбільшою загрозою для України

Читать на русском
Дмитро Купираполітолог

Україна 22 січня святкує проголошення Акта Злуки Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки. Це свято офіційно засноване в 1999 році, враховуючи велике політичне та історичне значення об'єднання УНР і ЗУНР для утворення єдиної української держави. Цьогоріч, у столітній ювілей Акта Злуки, це свято відзначається під гаслом «Разом із власної волі з 1919 року».

«Слово і Діло» вирішило поцікавитися, в чому полягає найбільша загроза для України та що може бути об’єднавчим фактором для українського суспільства.

Політичний аналітик Дмитро Купира зазначив, що на сьогодні найбільшу загрозу становить російська агресія.

«Це РФ напала на Україну, російські найманці стріляють в українських бійців, РФ окупувала частину України. На сьогодні Росія, напевно, є тією країною, яка серед усіх держав у світі найбільше хотіла б, щоб такої держави, як Україна, не існувало. Власне, наразі це позиція уряду РФ», – підкреслив Купира.

Однак, окрім зовнішньої загрози, ще є внутрішня загроза, зокрема корумпованість політиків і те, що управління країною зосереджене в руках олігархічних груп, а не громадян як суспільства, уточнив він.

Кого українці бачили майбутнім президентом у 2016-2018 рокахПротягом останніх двох років в соціологічних рейтингах лідирувала Тимошенко, а Зеленський стрімко набрав прихильників, відтіснивши Порошенка на третє місце.

«Кілька олігархів фактично керують країною. Це найбільша внутрішня загроза. Звідси ми маємо і корупцію, і економічну нестабільність», – додав аналітик.

За його словами, в умовах, які склалися, найбільше, що турбує, – добробут, і саме це могло б стати об’єднавчим фактором для суспільства.

«Можна що завгодно розповідати, обіцяти, але коли людина не має коштів, немає чим вимірювати всі інші чинники. Коли людина знає, що вона може хоча б орендувати нормальне житло, нормально харчуватися, отримувати освітні та медичні послуги, коли в урядових органах належне ставлення, тоді можна говорити, що держава добре виконує свою функцію щодо громадянина», – пояснив експерт.

Попри всі проблеми та негаразди, все одно українському народу саме як спільноті ніде не було краще, ніж у незалежній Україні, наголосив він.

«Так, багато українців живуть за кордоном, так, комусь вдалося добре жити за кордоном і в Україні, але це кожному окремо. Якщо говорити про українців як про суспільство, то стільки можливостей, скільки ми маємо в незалежній Україні, ми ще не мали. Тому 27 років незалежності – це роки унікальних можливостей, які потрібно більш свідомо та ефективно використовувати», – резюмував Дмитро Купира.

«Слово і Діло» пропонує подивитись, як змінювались електоральні настрої в країні протягом 2016-2018 років за версією трьох соціологічних груп.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: