Юрист пояснив, чи можлива зараз відставка уряду

Читать на русском
Олександр Москалюкексперт з конституційного права

Президент та Верховна рада зараз не можуть ініціювати відставку Кабінету міністрів, але є варіанти, коли Гончарук міг би піти з посади прем’єр-міністра. Про це в коментарі «Слово і Діло» сказав експерт з конституційного права Олександр Москалюк.

«Питання відставки Кабінету міністрів не може розглядатися Верховною радою протягом року після схвалення програми діяльності уряду. На це вказує ч. 2 ст. 87 Конституції України. Тобто Кабмін Гончарука має річний імунітет, оскільки програма була затверджена», – пояснив юрист.

За його словами, мається на увазі, що відставку уряду не може ініціювати Верховна рада або президент, якщо казати про відповідальність Кабміну.

Гончарук відреагував на запис прослушки своєї нарадиГончарук написав, які є гарні новини для України за час роботи нового уряду. У своєму Telegram-каналі він розповів, чи є профаном у економіці.

«Але якщо ми подивимося інші положення Конституції і закон про Кабінет міністрів України, то це абсолютно не виключає можливості, що, наприклад, той самий прем’єр-міністр сам подасть у відставку. У такому разі норма про рік імунітету для уряду не поширюється на Кабмін», – зауважив Москалюк.

Наразі як в Кабміні, так і сам Гончарук, спростовують розмови про ймовірну відставку прем’єр-міністра, а також вважають сфальшованими опубліковані записи нібито наради Гончарука з кількома високопосадовцями.

«Подібні ситуації виникали й в інших країнах, коли урядовця не могли звільнити, але під впливом певного суспільного резонансу він врешті-решт сам йшов у відставку. Аналогічна ситуація була в Німеччині з міністром оборони. У нас – з Яценюком. Його не могли звільнити, але зрештою він ніби сам це зробив», – нагадав юрист.

Москалюк не виключає ще одного варіанта розвитку подій, коли Гончарук подасть заяву про відставку, але Верховна рада за це не проголосує, як це було свого часу з Яценюком. Тоді він може далі бути прем’єр-міністром.

Нагадаємо, 15 січня на YouTube-каналі «Як обдурити президента» було опубліковано нібито аудіозапис розмови Гончарука із заступницею голови Національного банку України Катериною Рожковою та міністром фінансів Оксаною Маркаровою про курс долара та економічні питання перед зустріччю із Зеленським.

Також ми писали, що Гончарук відреагував на нібито запис прослушки своєї наради.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: