Обшук у приміщеннях АМПУ: з'ясувалися нові деталі справи

Читать на русском
Антикорупційні правоохоронні органи проводили слідчі дії у приміщеннях Адміністрації морпортів у справі про понад півмільярда збитків.

Детективи Національного антикорупційного бюро розслідують справу про можливі зловживання службовим становищем посадовцями Адміністрації морських портів України під час укладання договору з китайської компанією на проведення робіт з днопоглиблення в морському порту Південний, в межах якої в грудні проводилися обшуки.

Про це йдеться в ухвалах Вищого антикорупційного суду, повідомляє «Слово і Діло».

Ця справа стосується договору між АМПУ і китайською фірмою China Harbour Engineering Company Ltd (далі CHEC) на 1,05 млрд грн. За ці кошти компанія мала б провести роботи в морському порту Південний і завершити їх у травні 2018 року. Слідство встановило, що у січні 2017 року виконувачем обов'язків голови АМПУ призначено Райвіса Вецкаганса. У період 2012-2017 років він був головою правління стивідорної компанії Riga Coal Terminal. Водночас у 2014 році між компаніями Riga Coal Terminal та CHEC було досягнуто домовленості про співробітництво та реалізацію інвестиційного проекту.

Після призначення Вецкаганса Южненська філія АМПУ провела 3 публічні закупівлі днопоглиблювальних робіт у портах Южний та Чорноморськ. Перемогу в усіх тендерах отримала компанія CHEC. Після укладання договору АМПУ виплатило CHEC 1,05 млрд грн. Однак, як встановлено експертом, документація китайської фірми не відповідає вимогам нормативно-правових актів у галузі будівництва та вимогам тендерної документації. Також експерт вважає, що цієї угодою АМПУ було нанесено збитків на понад $22,6 млн (понад 605 млн грн).

Другий договір між АМПУ і CHEC був укладений у травні 2017 року на суму 586 млн грн. У період 2017-2019 років китайській фірмі сплатили майже 473 млн грн. На думку слідства, АМПУ нанесли понад 10 млн грн збитків. Третій тендер був укладений на суму 404 млн грн. У період 2018-2019 років по цьому договору АМПУ сплатило CHEC понад 93 млн грн. Розрахунки тривають і надалі. Шкода від тендеру становить понад 687 тисяч доларів.

27 грудня НАБУ спільно з СБУ провело обшуки в приміщеннях АМПУ в Києві, Одесі та Одеській області. Зокрема, слідчі дії відбувалися в офісі Чорноморської філії Адміністрації морпортів. В результаті обшуків були вилучені жорсткі диски, які визнали речовими доказами, а судом на них накладено арешт.

Також детективи провели обшук у приміщенні Південної філії АМПУ, а саме у службовому кабінеті провідного інженера. Під час слідчий дій вилучили жорсткий диск, на якому знайшли виявлені ознаки видалення файлів електронних документів, що містять інформацію стосовно тендерів на днопоглиблювальні роботи, переможцем яких стала China Harbour Engineering company Ltd. Цей диск визнали речовим доказом. Суд на нього наклав арешт.

Як відомо, в іншій справі САП і НАБУ обвинувачують екс-голову АМПУ Андрія Амеліна, першого заступника АМПУ Юрія Наконечного, екс-начальницю відділу закупівель АМПУ Олену Степанову, заступника начальника Одеського філіалу АМПУ Артема Раковича, директора ТОВ «Техморгідрострой Миколаїв» Олексія Буштрука і бенефіціара цього підприємства Олександра Кучера, а також бенефіціара Kleona Trade LLP Андрія Мишка в розкраданні 247 млн грн.

Нагадаємо, суд призначив на 22 січня підготовче засідання у цій справі.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: