Префекти замість голів ОДА: чи встигнуть в Україні провести адмінреформу до початку місцевих виборів

Читать на русском
Олександр Москалюкексперт з конституційного права

Законопроект президента Володимира Зеленського щодо адміністративно-територіального устрою в рамках децентралізації схожий на ініціативу Порошенка. Щоправда, він не містить положень про окремі райони Донецької та Луганської областей. Про це в коментарі «Слово і Діло» сказав експерт із конституційного права Олександр Москалюк.

У законопроекті, який передбачає зміни до Конституції, йдеться про те, що замість районів запроваджуються округи та інституція префектів замість місцевих державних адміністрацій. Україна поділятиметься на такі адміністративно-територіальні одиниці: громада, округ, область, а також Автономна Республіка Крим, місто Київ.

Як зазначив Олександр Москалюк, подібна система зараз діє у Франції, де реформу самоврядування провели у 1983 році.

Зеленський запропонував внести зміни до Конституції щодо децентралізаціїТак, відповідний документ, запропонований главою держави, був зареєстрований у Верховній раді сьогодні, 13 грудня.

«Тоді у Франції достатньо серйозно децентралізували владу і встановили таку модель, щоб префекти насамперед дивились за місцевими радами, які там називаються комунами, щоб не було порушення законодавства при ухваленні рішень. Тож в законопроекті Зеленського глобальна стратегічна ціль така, що префекти будуть лише здійснювати контроль за діяльністю місцевих органів влади, а також координувати діяльність територіальних та центральних органів виконавчої влади», – пояснив юрист.

За його словами, раніше значною мірою цим займалася прокуратура. Префекти будуть на рівні районів, які мають переформатувати в округи, і на рівні областей та в місті Києві.

«Важливо, що строк перебування префекта на посаді не може перевищувати 3 років. Насправді це була одна з серйозних проблем, коли на місцях утворювалися феодальні володіння, коли так звані губернатори надто довго перебували при владі. Зрештою плюсом є навіть те, що всі нарешті перестануть вживати слово «губернатори» замість голів обладміністрацій, а говоритимуть «префекти», – зазначив Москалюк.

Ще одне важлива новація, запропонована у законопроекті, стосується скорочення термінів перебування при владі. Зокрема, повноваження голови громади, депутатів ради громади, окружної і обласної рад, обраних на чергових виборах, становитиме 4 роки, а не 5, як зараз.

«Строк повноважень голови окружної обласної ради становитиме 1 рік. Йдеться про тих, кого зараз на рівні районних і обласних рад обирають самі депутати. Очевидно, це робиться для того, щоб у нас на місцях не утворювалися вотчини. Але, як на мене, це занадто радикально, я би зробив на 2 роки, а місцеві ради – на 3 роки», – вважає Олександр Москалюк.

Наразі законопроект перебуває у раді і нардепи мають проголосувати, щоб передати його до Конституційного суду. Після того, як КСУ надасть свої висновки, документ має пройти ще два голосування, причому останнє має набрати 300 голосів.

«Цей законопроект дуже серйозний. До того ж, він потребує ще ухвалення спеціальних законів: про місцеве самоврядування, про місто Київ, про префекта, де мають бути чітко виписані його повноваження, про адміністративно-територіальний устрій. Це серйозна робота. Тому невідомо, чи встигнуть нардепи підготувати нове законодавство до чергових місцевих виборів, які мають відбутись у жовтні 2020 року», – зауважив експерт.

Якщо нове законодавство не буде готово, то місцеві вибори пройдуть ще за чинним законодавством. При цьому в законопроекті Зеленського у перехідних положеннях йдеться про те, що голови обладміністрацій та всіх інших адміністрацій лишаються на своїх посадах, доки не набуде чинності згаданий закон, але не пізніше 1 березня 2021 року.

Загалом, оцінюючи запропонований президентом законопроект, Москалюк зазначив, що зменшення строків повноважень місцевої влади матиме позитивний вплив. Основний задум – зробити так, щоби не було дублювання повноважень між органами місцевого самоврядування і місцевими державними адміністраціями.

«Фактично вся повнота влади має відійти до місцевих рад, а префекти будуть дивитись, щоб вони не порушували законодавство. При цьому префекти навряд чи матимуть розпорядчі повноваження», – сказав Олександр Москалюк.

Раніше «Слово і Діло» писало, що в Зеленського пояснили подробиці запровадження префектур в Україні.

Також ми писали, що свого часу пропонував Порошенко щодо реформи повноважень ОДА.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: