Погоджувальна рада: за що фракції і групи готові голосувати 14-17 січня

Читать на русском

Верховна рада цього тижня завершує роботу другої сесії (перша, нагадаємо, складалася лише з одного дня, 29 серпня). Народні депутати планують розглянути питання, які залишилися з 2019 року, а ось щодо земельної реформи поки тиша. «Слово і Діло» розібралося, про що говорили сьогодні на Погоджувальній раді.

Спікер Ради Дмитро Разумков почав Погоджувальну раду зі згадки про авіакатастрофу українського літака в Ірані. Сьогодні збереться комітет з питань національної безпеки і оборони і, можливо, завтра Верховна рада ухвалить постанову щодо трагедії.

Що стосується порядку денного. Цього тижня депутати розглянуть зміни до Конституції України щодо децентралізації, питання, пов'язані з соціальним забезпеченням військових, питання щодо держбюджету, пов'язані з запуском програми кредитування для підприємців, законопроекти з інтелектуальної власності. Також віцеспікер Руслан Стефанчук запросив усіх обговорити зміни до парламентського регламенту.

У «Слузі народу», звісно, підтримали запропонований порядок денний. У фракції відзначили, що цього тижня потрібно обов'язково ухвалити зміни до податкового законодавства і зайнятися реформою регламенту. «Про зміни до Конституції, ми продовжуємо стояти на тому, що децентралізація – це дуже важлива складова реформ і одна з найуспішніших реформ, і потрібно їх завершувати, і потрібно, щоб місцеві вибори в цьому році, які повинні бути в жовтні, відбувалися вже в оновленому адміністративно-територіальному устрої країни», – сказав Олександр Корнієнко.

Незважаючи на те, що законопроект про ринок землі цього тижня не розглядатимуть, деякі політичні сили не втрималися і все одно «пройшлися» за темою. Юрій Бойко згадав про землю в контексті законопроекту про референдум, який подавала «Опозиційна платформа – За життя»: «Ми категорично проти того, щоб соціально чутливі законопроекти, які стосуються багатьох людей, ухвалювалися без референдуму. Тому нам не зрозуміло, чому зник з порядку денного законопроект авторства нашої фракції щодо референдуму, який ще тиждень тому був на порядку денному, 2-3 дні тому він ще був на порядку денному». Про референдум щодо земельної реформи також говорила Юлія Тимошенко. Тарас Батенко (група «За майбутнє») заявив, що були порушені домовленості щодо розгляду законопроекту в профільному комітеті.

В «Європейській солідарності» незадоволені розміром компенсації, яку держава планує виплатити сім'ям загиблих в авіакатастрофі в Ірані. Нагадаємо, йдеться про 200 тисяч гривень. «Що стосується тих виплат, які сьогодні пропонує українська влада сім'ям постраждалих, то ви знаєте, 200 тисяч на тлі захмарних зарплат, що виплачуються в наглядових радах держсектора і зарплат держслужбовців або силового блоку, – це просто непристойно. І ми вважаємо, що уряд повинен переглянути це питання», – заявила Ірина Геращенко. Геращенко також повідомила, що її фракція підготувала альтернативний законопроект про зміни до регламенту Ради.

«Голос» теж незадоволений запропонованими змінами до регламенту: «Зміни були внесені головою однієї фракції, найбільшої фракції, і якщо ми їх ухвалимо, це буде означати, що шість інших фракцій і груп можу звільняти цю залу і пленарну залу, тому що ми перетворюємо роботу парламенту в відверту профанацію». Крім того, фракція хоче заслухати в Раді звіти міністра внутрішніх справ Арсена Аваков, голови Служби безпеки України Івана Баканова і генерального прокурора Руслана Рябошапки.

Нагадаємо, законопроект про референдум буде внесений до парламенту на початку наступної сесії.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: