Що буде з державним боргом України в 2020 році

Читать на русском

У 2019 році державний борг України повинен був скоротитись на 6 млрд доларів, але в твердій валюті зменшився лише на 700 млн. При цьому співвідношення боргу до ВВП зменшується з 2016 року. Як це відбувається? Яким буде графік погашення боргів у 2020 році? Як працюватиме агентство з управління державним боргом? Про це говорили юристи Андрій Вігірінський та Богдан Бондаренко у відеопроєкті «Слово і Діло» «Гра на підвищення».

Державний борг України: що буде з борговими зобов'язаннями в 2020 році?Слово і Діло

На сайті Мінфіну є інфографіка, де відображено динаміку співвідношення державного боргу до ВВП у 2014-2019 роках. Там зазначається, що починаючи з 2016 року існує чітка тенденція до зменшення співвідношення державного боргу до ВВП. Відповідно до оновленого прогнозу Мінекономіки, його значення на кінець 2019 року становить 46,8%.

«Треба розуміти, що таке борг і в якій валюті його вимірювати, тому що позичати можна в гривні, в євро або доларах. В якій валюті вимірює Міністерство фінансів показник, коли говорить, що він знизився? Якщо йдеться про гривню, то на початок 2019 року в нас борг становив 761 млрд і внутрішній борг на початок листопада (свіжішої статистики ще немає) – 814 млрд. Динаміка – плюс 53, тобто не зменшення», – пояснив Вігірінський.

За його словами, не слід забувати, що ще є валютна складова боргу. Коли позику роблять в євро чи доларі, під час розрахунку відсотка щодо ВВП борг у валюті конвертують за поточним курсом.

«Відповідно, коли в тебе курс 29 і борг у 1 млрд, то 29 множиш на 1 млрд і отримуєш 29 млрд грн. А коли множиш на 23, то виходить, що борг зменшився на 6 млрд. На початок 2019 року зовнішній борг становив 1 трлн 100 млрд грн і станом на листопад він був 936 млрд грн. Тобто його скорочення відбулося на 163 млрд грн», – зауважив Вігірінський.

За його словами, держборг України мав би скоротитись на 6 млрд доларів, але в твердій валюті він зменшився лише на 700 млн. «Це говорить про те, що цифра співвідношення боргу до ВВП є доволі умовною і так чи інакше прив’язана до валютного курсу», – сказав Андрій Вігірінський.

Раніше у відеопроєкті «Слово і Діло» «Гра на підвищення» експерти аналізували макропрогноз Кабміну, зокрема, що буде з цінами та інфляцією в найближчі два роки.

Також ми досліджували, якою була економічна співпраця України та Європи в 2019 році.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: