Катастрофа МАУ: що показали перші висновки експертиз та реакція світу

Читать на русском
Олег Ліснийполітолог

9 січня Іран надав Україні перші відомості про авіакатастрофу літака МАУ в Тегерані. Організація цивільної авіації Ірану повідомила, що загоряння літака сталося до того, як він зіткнувся з землею. Також у доповіді йдеться про те, що він намагався повернутися в аеропорт через технічні несправності. Траєкторія літака свідчить про те, що він слідував на захід, але потім почав розвертатися назад до аеропорту. Однак екіпаж не повідомляв про позаштатну ситуацію на борту і не просив допомоги. Крім того, у доповіді повідомили про те, що чорні скриньки з літака МАУ пошкоджені, через що частина даних на них втрачена. Також з посиланням на дані розвідки кілька світових лідерів заявили про високу ймовірність того, що пасажирський лайнер МАУ був збитий у Тегерані іранською ракетою або ракетами. Іран відкинув звинувачення в тому, що український «Боїнг» був збитий ракетою. У коментарі «Слово і Діло» політолог Олег Лісний підкреслив, що на цьому етапі потрібен час для того, щоб з'явилася остаточна версія.

Олег Лісний звернув увагу, що версія, до якої спочатку привчали суспільство, про те, що сталася технічна несправність, вже змінилася на іншу. Поки що немає чітких підтверджень, що літак збитий іранською ракетою, але не можна не враховувати той факт, що в Канади, як члена НАТО, хороший контакт зі США та іншими партнерами Альянсу, зазначив експерт.

«Ми знаємо, що таке супутник. Якщо за радянських часів можна було прочитати назву газети на столі у генсека, то можна тільки уявити, які можливості зараз», – підкреслив політолог.

Також Олег Лісний акцентував увагу на заявах авторитетних світових лідерів, зокрема Джастіна Трюдо і Бориса Джонсона, про те, що Іран міг збити літак випадково.

«Випадково» у цій ситуації – ключовий термін. Що це означає?» – поставив питання експерт.

При цьому політолог зауважив, що паралельно йде тиск на ОПУ, щоб президент висловився з цього приводу. Але швидка реакція, спроба триматися позиції США, Канади або іншої країни може мати наслідки, зауважив Лісний.

Політолог нагадав, що Україна, як політичний суб'єкт, вже неодноразово обпікалася через свої поспішні рішення або гучні заяви, чому приклад – американські вибори.

На його думку, Україні потрібно отримати чіткі докази від партнерів і тільки після цього робити висновки.

«Факти – це суха інформація. Інформація плюс емоції – вже маніпуляція», – констатував Лісний.

Олег Лісний висловив застереження з приводу того, що світові лідери до версії про те, що літак збитий іранською ракетою, додали термін «випадково».

«По-перше, можливо, саме так зі сторони світових лідерів надається якийсь люфт. Однак незрозуміло, кому: Ірану або США? По-друге, це «випадково» можуть взяти на замітку в Кремлі у справі МН17. Для Росії це може стати одним з аргументів, мовляв, і тоді могло все випадково статися. Не виключено, що будуть спроби провести паралелі», – пояснив експерт.

Політолог не виключив, що в підсумку трагедія Боїнгу-737 може стати інформаційною зброєю в інформаційній війні. Тільки час зможе показати, хто використовує цю зброю та проти кого, додав він.

«Гравців дуже багато, кожен спробує використати ситуацію на свою користь. Тому Україні зараз важливо не нашкодити та не поспішати з висновками», – констатував Лісний.

Експерт також звернув увагу на заяви про те, що чорні скриньки з літака МАУ пошкоджені, через що частина даних на них втрачена. Такі пасажі з самого початку викликають сумніви.

Олег Лісний припустив, що оскільки Іран – тоталітарна держава, то не виключені спроби засекретити інформацію.

Однак, на його думку, для маневрів занадто мало шансів, час і процеси вже пішли швидше.

Наймасштабніші авіакатастрофи світу за останні 40 роківЯкі країни помилково збивали ракетами пасажирські літаки, що сталося із польським бортом N1 та де найчастіше стаються авіакатастрофи через людський фактор або технічні несправності.

«Якщо експерти інших країн пустять в інформаційне поле якісь факти про те, що це дійсно була ракета, то Ірану доведеться або визнавати, або діяти за прикладом РФ у ситуації з «Буком», – зауважив Олег Лісний.

Крім того, політолог скептично оцінив той факт, що спочатку Іран не допустив представників інших країн до розслідування, а після цього змінив рішення та нібито показав свою відкритість.

Підсумовуючи, експерт підкреслив, що на поточному етапі багато чого залежатиме від того, наскільки іншим політичним гравцям вигідно заганяти Іран у кут.

«Україна вкотре опинилася у великій грі. Поки не в програші, але не в простій ситуації», – резюмував Олег Лісний.

Нагадаємо, глава Національного управління авіації Ірану Алі Абідзаде заявив, що представників інших країн запросили до участі в розслідуванні.

Що відомо про трагедію Boeing-737 – за посиланням.

Також «Слово і Діло» вирішило нагадати про найбільш резонансні авіакатастрофи у світовій історії за останні 40 років.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: