Справа Березкіна: суд скасував арешт майна дружини ексдиректора «Креативу»

Читать на русском
Антикорупційний суд скасував ухвалу про арешт майна дружини підозрюваного у справі кредиту державного банку.

Суд скасував арешт майна дружини колишнього директора ПрАТ «Креатив» Олександра Бойка, якого НАБУ і САП підозрюють у причетності до заволодіння $20 млн кредиту Ощадбанку.

Таке рішення 27 грудня ухвалив Вищий антикорупційний суд, повідомляє «Слово і Діло».

29 жовтня 2018 року Солом'янський суд Києва наклав арешт на автомобіль Opel Astra 2007 року випуску і дві квартири площами 49 і 64,44 квадратних метри дружини Бойка, оскільки це майно нібито належить і підозрюваному на праві сумісної власності.

Проте адвокат дружини подав клопотання про скасування арешту, вказуючи, що дружина Бойка отримала це майно на підставі договору дарування і володіє ним одноосібно. Вивчивши клопотання, суддя його задовольнив і скасував арешт майна.

Раніше суд взяв під варту Бойка з альтернативою 2 млн грн застави.

Як відомо, за версією слідства, екснардеп Станіслав Березкін у 2013-2014 роки організував злочинну групу, метою якої було заволодіння 20 мільйонами доларів Ощадбанку, виділених аграрному холдингу «Креатив» у вигляді кредиту. На той момент нардеп був фактичним контролером фірми, а його син – співзасновником. За версією слідства, після отримання кредитних коштів, у забезпечення якого були надані елеватор і фіктивний договір, вони відразу ж були виведені на рахунки швейцарської фірмі CREATIV TRADING SA й белізької компанії Quadra Commodities SA Limited за договорами купівлі-продажу товарів тропічної олії на зазначену суму.

При цьому фактична поставка не була проведена. Надалі 10 млн дол. перерахували Quadra Commodities SA Limited у латвійському банку ABLV Bank. Після цього 7,64 млн дол. перерахували кіпрському офшору Pricewaterhousecoopers Associates Ltd за купівлю фірмою Quadra Commodities SA Limited 100% акцій компанії Barcosta Ventures Limited, яка є власником 97% акцій ПАТ «Чорноморгідрозалізобетон». Інша частина вказаних кредитних коштів у розмірі 2,32 млн дол. була перерахована іншій белізькій компанії Titan LTD на рахунок у латвійському банку. За даними слідства, компанії CREATIV TRADING SA, Quadra Commodities SA Limited і TITAN LTD контролювались однією групою фізичних осіб.

Також Березкін сам підтвердив той факт, що він інвестував у купівлю заводу «Черноморгідрозалізобетон», під час свідчень у Верховному суді Белізу в 2015 році. За словами правоохоронців, зараз контрольним пакетом акцій «Черноморгідрозалізобетону» володіють син і дочка Березкіна.

Нагадаємо, САП повідомила про підозру екснардепу Березкіну. Пізніше правоохоронці подали клопотання про заставу для нього. Суд його задовольнив і визначив екснардепу майже 15 млн грн застави.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: