Трампа довго вмовляли вбити Сулеймані – ЗМІ

Читать на русском
Державний секретар США Майк Помпео був головним прихильником вбивства іранського генерала Карем Сулеймані в американській адміністрації.

Державний секретар США Майк Помпео був головним прихильником вбивства іранського генерала Карем Сулеймані в американській адміністрації.

За інформацією The Washington Post, Помпео протягом декількох місяців умовляв президента Дональда Трампа усунути його.   За повідомленням видання, Трамп і представники Пентагону довгий час не погоджувалися на цю операцію. Ситуація змінилася після 27 грудня, коли в результаті обстрілу військової бази в районі Кіркука загинув американський цивільний контрактник.   Вже через два дні Помпео, міністр оборони Марк Еспер і голова Об'єднаного комітету начальників штабів Марк Міллі вирушили до клубу Трампа у Флориді і запропонували йому різні варіанти удару у відповідь. В результаті американський лідер піддався на умовляння Помпео і Еспера і погодився на вбивство Сулеймані.   Як пише The Washington Post, відразу після ліквідації Сулеймані Помпео намагався заручитися підтримкою європейських союзників. Однак у ЄС вказали, що американська атака може поставити хрест на мирному вирішенні ядерної проблеми Ірану і загрожує їхнім посольствам у Багдаді та Тегерані.   «США жодним чином не сприяли відновленню домовленостей з Іраном щодо збагачення урану, а тепер хочуть, щоб всі їм аплодували», - заявив виданню один із європейських дипломатів.   Автор статті стверджує, що жорстку антиіранську позицію Помпео може використовувати, щоб заручитися підтримкою ізраїльського лобі в цілях подальшого розвитку своєї політичної кар'єри.

Раніше Іран звернувся дов РБ ООН у зв'язку зі вбивством Сулеймані.

Також нагадаємо, Трамп звинуватив генерала Сулеймані в загибелі мільйонів людей.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: