ЗМІ розкрили деталі ліквідації Сулеймані

Читать на русском
Президент США Дональд Трамп ухвалив рішення про ліквідацію іранського генерала Касема Сулеймані після атаки на військову базу США 27 грудня, в результаті якої загинув американський контрактник.

Президент США Дональд Трамп ухвалив рішення про ліквідацію іранського генерала Касема Сулеймані після атаки на військову базу США 27 грудня, в результаті якої загинув американський контрактник.

Про це повідомляє Bloomberg з посиланням на джерела.

Як сказано в матеріалі, американський лідер доручив високопоставленим помічникам почати розробку авіаудару. У різдвяні та новорічні свята команда президента США, зокрема радник з національної безпеки Роберт О’Брайєн, держсекретар Майк Помпео і віце-президент Майк Пенс, за допомогою захищених засобів комунікації раз по раз обговорювала таку можливість.

Поки адміністрація планувала удар, Трамп займався тим, що зовні було схоже на його звичайну відпускну діяльність. Після Різдва він регулярно їздив до своєї приватної резиденції в Мар-а-Лаго. Про удар, який готувався, не проінформували конгрес, зарубіжну владу і навіть відповідальних за зв’язки з громадськістю співробітників Білого дому. Хоча джерела агентства повідомили, що до інциденту адміністрація Трампа зверталася до Франції та інших союзників із проханням застерегти Тегеран від вбивства американських громадян.

Одне з джерел Bloomberg повідомило, що американські військові безпосередньо не стежили за Сулеймані перед атакою, проте ракетний обстріл був запущений, коли розвідка повідомила, що іранський генерал, можливо, перебуває в аеропорту Багдада. Ще двоє співрозмовників агентства стверджують, що США точно знали, коли Сулеймані, який прибув з Лівану або Сирії, приземлився в Багдаді.

Командир елітного підрозділу Аль-Кудс генерал Касем Сулеймані був убитий в ніч на 3 січня внаслідок авіаудару США в районі міжнародного аеропорту в Багдаді. Трамп назвав генерала «терористом номер один у світі». Іран порівняв вбивство Сулеймані з оголошенням війни і пообіцяв у відповідь заходи.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: