Генсек ООН висловив занепокоєння через припинення мораторію КНДР

Читать на русском
Генсек ООН Антоніу Гутерреш заявив, що стурбований рішенням КНДР перервати мораторій на ракетно-ядерні випробування.

Генсек ООН Антоніу Гутерреш заявив, що стурбований рішенням КНДР перервати мораторій на ракетно-ядерні випробування.

Про це йдеться в заяві його офіційного представника Стефана Дюжарріка в середу, 1 січня.

«Нерозповсюдження залишається фундаментальною опорою глобальної ядерної безпеки і повинно бути збережено», - цитує заяву «РІА Новини». За словами Дюжарріка, Гутерреш дуже сподівається, що випробування не поновляться відповідно до резолюцій Ради Безпеки ООН.

Раніше Кім Чен Ин зазначив, що країна відновить випробування ракет до тих пір, поки ворожа політика США щодо Північної Кореї не буде усунена. Президент США Дональд Трамп зазначив, що розраховує на дотримання обіцянок, які дав лідер Північної Кореї.

США і КНДР почали переговори в 2018 році. Тоді в Сінгапурі відбувся перший в історії саміт Трампа і Кім Чен Ина. За його підсумками сторони домовилися про денуклеаризацію КНДР в обмін на гарантії безпеки і скасування санкцій з боку Вашингтона.

7 грудня постійний представник КНДР при ООН Кім Сон заявив, що тема денуклеаризації неактуальна для переговорів з США. За його словами, «тривалий і змістовний діалог», до якого прагне Вашингтон, насправді є прийомом, для того щоб виграти час.

8 грудня КНДР також заявила про успішне проведення «вкрай важливого» випробування. Зазначалося, що результати цього випробування в недалекому майбутньому «можуть зробити істотний вплив на зміну стратегічного положення КНДР».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: