Політичний прогноз на 2020 рік: які зміни чекають на Україну

Читать на русском
Олександр Мусієнкополітичний експерт

2019 рік запам'ятався багатьма яскравими подіями в політичній сфері та минув під знаком змін. Україна обрала нового президента, уряд, Верховну раду і отримала першу в історії України монобольшість. Нова влада пообіцяла українцям оновлення політичної «верхівки», швидкий мир на Донбасі, кінець епохи бідності та кардинальні реформи: від відкриття ринку землі до легалізації грального бізнесу та великої приватизації. Утім, серед нових обличь залишилось місце й «старожилам» української політики, зокрема, міністр внутрішніх справ зберіг посаду. А спроби відкрити ринок землі закінчились мітингами. Чи реалізується хоча б щось із обіцяного в реальності в наступному політичному році та які зміни чекають на країну, «Слово і Діло» дізналося у фахівців. У коментарі порталу політичний експерт, керівник Центру військово-правових досліджень Олександр Мусієнко наголосив, що Україні навряд чи варто розраховувати на «велике диво» 2020 року.

Олександр Мусієнко не виключає наступного року зміни складу Кабінету Міністрів України.

«Імовірними претендентами на крісло прем’єра можуть бути Андрій Коболєв, Арсен Аваков, Максим Нефьодов або ще один невідомий досі успішний технократ. Тут усе залежатиме від того, на кого зробить ставку президент: чи знову на молодого, професійного діяча з позаполітичних кіл, чи на прагматичний курс», – прокоментував Мусієнко.

Політичний експерт припустив, що вплив міністра внутрішніх справ України на президента буде посилюватись. Принаймні Арсен Аваков намагатиметься створювати видимість того, що цей вплив є доволі значним, додав експерт.

На його думку, безпосередньо перед Аваковим можуть виникнути дві протилежні речі: або підвищення і посада прем’єр-міністра, або відставка та підготовка до власної президентської кампанії.

Крім того, експерт наголосив, що не варто розраховувати й на особливий прогрес у мирному врегулюванні на Донбасі.

Підсумки року: топ виконаних і провалених обіцянок ЗеленськогоВолодимир Зеленський в цьому році виконав 36 обіцянок, провалив – 23, ще понад 260 – залишається в процесі.

«Максимум, на який зможемо вийти у 2020 році, – це зменшення кількості обстрілів аж до режиму стійкого перемир’я та припинення вогню, що вже можна вважати позитивним досягненням», – спрогнозував Олександр Мусієнко.

Серед реформ найбільш реалістичною є перспектива ухвалення змін до Конституції в частині децентралізації. «Це дасть можливість регіонам отримати більше коштів на місцях та слугуватиме позитивним імпульсом для розвитку», – констатував політичний експерт.

Також Мусієнко спрогнозував зростання економіки, але помірними темпами. І допустив, що з жовтня 2020 року буде запроваджено ринок землі.

«Загалом на швидке диво розраховувати не доводиться. Не варто забувати, що те, як ми житимемо завтра чи через рік, п’ять, десять, залежить передусім від нас самих. У бажанні наполегливо працювати та змінювати країну на краще українці мають бути єдиною командою», – резюмував Олександр Мусієнко.

«Слово і Діло» підбиває підсумки, як українські політики виконували обіцянки в 2019 році. Ми виділили найголовніші виконані і провалені зобов'язання глави держави.

Також читайте, як Рада і Кабмін впоралися з дорученнями Зеленського.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: