У РФ розраховують підписати газовий контракт на вихідних

Читать на русском
Міністерство енергетики Росії очікує, що домовленості Москви і Києва щодо транзиту газу можуть бути фіналізовані в найближчі вихідні.

Міністерство енергетики Росії очікує, що домовленості Москви і Києва щодо транзиту газу можуть бути фіналізовані в найближчі вихідні.

Про це повідомив міністр енергетики Росії Олександр Новак в інтерв'ю газеті РБК.

Договір про транзит газу: хто вплинув на РФ і що буде з цінамиУкраїна і РФ домовилися про транзит газу строком на п'ять років з можливістю пролонгації ще на десять років.

«В останні кілька тижнів «Газпром», «Нафтогаз» і «Оператор газотранспортної системи України» інтенсивно працювали, щоб підготувати міжоператорську угоду, де прописані всі умови взаємодії двох газотранспортних систем, і транспортний договір. Розраховуємо, що на цих вихідних наші компанії фіналізують ці документи», - сказав він.

За його словами, ті обсяги транзиту, про які йшлося в протоколі двох країн, є мінімальними і в разі необхідності можуть бути збільшені. «Спочатку у нас були дуже різні позиції: ми пропонували укласти контракт на термін від одного [року] до трьох років і прокачування 25-35 млрд куб. м в рік, а українські колеги - десятирічний контракт і як можна більший обсяг прокачування. Це були стартові переговорні позиції», - додав Новак.

Він зауважив, що Росія готова розглянути можливість участі у фінансуванні модернізації української газотранспортної системи при відповідному запиті з боку Києва, але це питання поки не обговорювалося. «Як ви пам'ятаєте, ще за часів президента Кучми обговорювалося створення СП, яке буде експлуатувати українську ГТС, і ми навіть підписали відповідну угоду. Якщо відповідні пропозиції надійдуть, ми їх обговоримо», - сказав міністр.

Новак додав, що досягнуті між Росією і Україною домовленості щодо транзиту створюють стимул для того, щоб оператор газотранспортної системи не просто залишався монополістом, але і знижував витрати, створював кращі умови на прокачку газу.

20 грудня Москва і Київ оголосили про узгодження нового контракту на транзит газу (чинний закінчується 31 грудня 2019 року) терміном на п'ять років, а також про врегулювання взаємних претензій між «Газпромом» і «Нафтогазом». До кінця грудня «Газпром» повинен виплатити «Нафтогазу» $ 2,9 млрд за рішенням Стокгольмського арбітражу за недопоставку газу в рамках контракту на його транзит до Європи.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: