Юрист пояснила, за яких умов Венедіктова зможе очолити ДБР

Читать на русском
Якщо Венедіктова напише заяву про складання мандату, тоді вона зможе виконувати обов’язки директора ДБР, поки не завершиться конкурс на цю посаду.

Нардеп від «Слуги народу» Ірина Венедіктова, яку президент Володимир Зеленський призначив тимчасово виконуваючою обов’язки директора ДБР, має написати заяву про складання депутатських повноважень, щоб не порушувати закон. Про це в коментарі «Слово і Діло» сказала експерт Реанімаційного пакету реформ Злата Симоненко.

За словами юристки, Венедіктова, будучи депутаткою, не може поєднувати дві посади. «Відповідно до закону України «Про статус народного депутата», вона не може одночасно виконувати і законотворчу функцію, і виконавчу», – пояснила експертка.

Тобто нардеп має подати заяву про складання мандату, тому що тимчасово виконуючий обов’язки директора ДБР має такі ж обов’язки, як і на директор, але тимчасово, оскільки Венедиктова не проходила конкурс на цю посаду.

Рада ухвалила закон про перезавантаження ДБР: як голосували нардепиВерховна рада ухвалила закон про перезавантаження ДБР. Він також дозволить продовжити розслідування у справах Майдану.

«Тому Венедіктова має скласти мандат до того моменту, поки не буде вирішено питання щодо проходження її в рамках конкурсу та призначення на посаду директора ДБР», – зауважила Злата Симоненко.

Оскільки конкурс передбачає залучення міжнародних експертів, складання іспиту, практичні завдання, ця процедура не відбудеться швидко. «Якщо подивитись, як проходив відбір голови НАЗК, то це тривало щонайменше півтора місяці», – нагадала юристка.

Найближчим часом Ірині Венедіктовій слід визначитись – залишається вона нардепом чи виконуючою обов’язки директора ДБР. В іншому разі вона фактично порушуватиме закони про запобігання корупції та про статус народного депутата.

Як пояснила Злата Симоненко, якщо Венедіктова напише заяву про складання мандату, тоді виконуватиме обов’язки директора ДБР, поки не пройде конкурс на цю посаду і не буде обрано та призначено нового директора ДБР.

Раніше «Слово і Діло» писало, як голосували нардепи за перезавантаження Державного бюро розслідувань.

Також ми писали, як відреагував Роман Труба на перезавантаження ДБР.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: