Ринок землі та 5 тисяч правок: чи зможуть ухвалити закон до Нового року

Читать на русском
Володимир Цибулькополітолог
Ігор Петренкоексперт МЦПД

У «Слузі народу» прогнозують ухвалення закону про ринок земель у цілому до кінця 2019 року. При цьому зобов'язуються внести правку Зеленського про референдум для іноземців. Глава фракції Давид Арахамія навіть пообіцяв скласти мандат, якщо цієї норми не буде. Водночас «Опозиційна платформа – За життя» підготувала 3,5 тисячі правок до проєкту закону про ринок землі й наполягатиме на їх розгляді, а в цілому надійшло близько 5 тисяч правок. У планах Ради розглянути документ у другому читанні наступного пленарного тижня, який триватиме 17-20 грудня. У коментарі «Слово і Діло» політолог Володимир Цибулько припустив, що незважаючи на велику кількість правок, монобольшість встигне до Нового року.

На думку Володимира Цибулька, така велика кількість правок, зокрема від ОПЗЖ, – технологія, яка називається «методом тику», тобто це спроба знайти компромісні точки.

Політолог припустив, що законодавчі новели, які не викликатимуть великого роздратування, ймовірно, будуть перемагати в боротьбі правок.

«Зважаючи на вже напрацьовану технологію, яка називається «турборежим», з великою ймовірністю божевільний принтер по-українськи видасть будь-яку необхідну для влади законодавчу новацію. Обмежувачів немає», – наголосив Цибулько.

На його думку, поки остаточно й безповоротно не розкололася монобольшість, у «турборежимі» можуть штампувати будь-які законопроекти.

«Це триватиме, допоки не почнеться масове невдоволення», – додав Володимир Цибулько.

Політолог Ігор Петренко припустив, що протести все одно будуть, особливо з боку ОПЗЖ і «Батьківщини», оскільки Юлія Тимошенко пішла в опозицію.

Ринок землі: вартість гектара в країнах Європи та Північної АмерикиРинок землі планують відкрити в Україні. Мінекономіки назвало приблизну вартість гектара, Слово і Діло вивчило досвід інших країн.

На його думку, голосування за законопроект – питання внутрішньої консолідації, особливо враховуючи те, що група Коломойського веде свою лінію.

З іншого боку, Петренко звернув увагу, що влада намагається охолодити інформаційне протистояння навколо земельного питання. Зокрема, веде активну роботу з фермерами і розглядає дотації на те, щоб давати кредити під низькі відсотки.

«До того ж, напередодні новорічних свят запит на протест у суспільства буде зменшуватися, у зв'язку з чим для влади є сенс проголосувати за ринок землі в другому читанні до кінця грудня», – прокоментував Ігор Петренко.

Нагадаємо, 13 листопада Верховна рада проголосувала в першому читанні за законопроєкт №2178-10, який скасовує заборону на продаж земель сільськогосподарського призначення.

Чи потрібно обов'язково проводити референдум про продаж землі і наскільки це відповідає Конституції – за посиланням.

Раніше «Слово і Діло» подивилося, що з цього приводу обіцяли політики і партії. Також читайте, яка вартість гектара в країнах Європи й Північної Америки.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: