Макропрогноз Кабміну: що буде з цінами та інфляцією в найближчі два роки

Читать на русском

Якщо в українську економіку зайдуть заплановані урядом 5,5 млрд іноземних інвестицій, тоді девальвації гривні не буде, навпаки, вона може зміцнитися. Щоправда, Кабмін у своєму макропрогнозі не уточнює, куди саме мають вливатися ці інвестиції та звідки вони візьмуться.

Про це говорили юристи Андрій Вігірінський та Богдан Бондаренко у відеопроєкті «Слово і Діло» «Гра на підвищення».

Гра на підвищення 3. Розбір макропрогнозу: ціни, платіжний баланс, галузі, пропозиції.Слово і Діло

Також у третьому заключному блоці, що стосується макропрогнозу уряду на 2020-2022 роки, зокрема, розглядалися питання цін та платіжного балансу. Юристи також розмірковували, як Кабмін планує уповільнити темпи підвищення міграції? Як будуть змінюватись ціни на електроенергію? Який є варіант виплати зовнішнього боргу без перекредитування? У попередніх двох блоках йшлося про попит, ринок праці і загальні положення макропрогнозу.

За словами Андрія Вігірінського, прогноз інфляції в 2019 році має бути в межах 5,5%. Прогноз на два прийдешніх роки – 6% з подальшим зниженням до 4%.

«Насправді це оптимістичний сценарій. Зважаючи на коментарі Національного банку, підстав для того, що гривня буде девальвувати, не вбачається. Мені здається, вони мають рацію. Якщо ревальвація станом на сьогодні коштує лише 4 млрд доларів, – це ті, які зайшли до ОВДП, і це, до речі, в Нацбанку теж визнають, то, говорячи про платіжний баланс, вони вказують у макропрогнозі, що наступного року в нас прямі іноземні інвестиції становитимуть 5,5 млрд. І в наступні два роки теж будуть такі суми по 5,5 млрд. В поточному році – 2,6 млрд», – сказав Вігірінський.

Прямі інвестиції вирівнюватимуть платіжний баланс країни. Звідки вони візьмуться – у макропрогнозі не йдеться.

«Навіть в питаннях боргів, коли я читаю їхні документи, бачу розуміння ризику, пов’язаного із тим, що іноземні інвестори заходять у наші цінні папери. Урядова стратегія полягає в тому, що це робитиметься серед резидентів – банки, фінансові установи, компанії, що керують активами. Водночас вони не пишуть, куди саме зайде іноземний інвестор наступного року на суму 5,5 млрд. Незрозуміло. Але якщо зайде, то девальвації гривні не буде. Навпаки, вона може зміцнюватися», – вважає Вігірінський.

Раніше у своєму відеоблозі щодо макропрогнозу Андрій Вігірінський та Богдан Бондаренко розбиралися, що буде із попитом та ринком праці.

Також «Слово і Діло» розбиралося, які економічні сценарії пропонує Кабмін у 2020 році.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: