Кожен третій мандат – «Слуги народу»: що засвідчили вибори до ОТГ

Читать на русском
Володимир Воляполітичний експерт
Віктор Таранполітичний експерт

Політична партія «Слуга народу» повідомила про успіх за результатами виборів до місцевих рад і зазначає, що кожен третій мандат – «Слуги народу». «Отже, проводимо до місцевих рад у всій Україні більше депутатів, ніж всі інші разом узяті партії. Ми здобули 33% серед усіх учасників, включно з самовисуванцями. Кожен третій мандат –наш!» – сказано на Facebook-сторінці політичної сили. Політолог Володимир Воля поділився думкою, що не варто вважати «Слугу народу» беззаперечним переможцем виборів. За його словами, результати не однозначні.

Володимир Воля пояснив, що є два основні моменти, які слід врахувати. Зокрема, вибори в громадах – це передусім вибір конкретних людей, а не партій.

За його словами, показник у 33% демонструє, що на місцевих виборах сила інерції загальнонаціонального бренду спрацьовує набагато слабше.

«Переважно обирають конкретних і дуже відомих людей, а не партії чи якихось не відомих для себе представників від партій», – констатував політолог.

Воля підкреслив, що на відміну від виборів загальнодержавного рівня на місцевих виборах прагматизм переважає ідеалістичні абстракції.

Політолог, голова Центру «Ейдос» Віктор Таран прокоментував, що для нових партій «Слуга народу» та «Голос» вибори стали провальними, перемога – за «старими» партіями. Зокрема, на мажоритарці тотально перемогу здобули старі партії: «Батьківщина», «Наш Край» і «Аграрна партія», наголосив Таран.

«СН хоч і отримали понад 30% депутатів усіх радах, але такий результат не дав можливості отримати їм більшість у жодній ОТГ. Більше того, в окремі ради вони провели по декілька депутатів, що на фоні рад із чисельністю по 30 чоловік є провалом», – написав політолог у Фейсбук.

Децентралізація місцевої влади: префекти та округи замість голів ОДА та районівГолів ОДА можуть замінити префектами, а замість районів на мапі країни з’являться округи, що складатимуться з громад.

Результат логічний, зважаючи на те, що молоді партії не розбудовують регіональні осередки, пояснив Таран.

На його думку, ці вибори – чіткий сигнал для СН та «Голосу» перед місцевими виборами. Політолог припустив, що партії можуть програти місцеві вибори у 2020 році, якщо незабаром не почнуть розбудовувати осередки.

Додамо, перші місцеві вибори до об’єднаних територіальних громад відбулися 22 грудня у 86 ОТГ (69 сільських, 16 селищних, 1 міської) у 21 області України, а додаткові місцеві вибори – у 33 ОТГ (20 сільських, 13 селищних) у 17 областях України.

За попередніми підрахунками, у перших виборах зможуть взяти участь понад 380 тисяч виборців, у додаткових – понад 35 тисяч виборців.

«Слово і Діло» пропонує подивитись, які зміни в територіальному устрої країни передбачає законопроект про децентралізацію місцевої влади та як може змінитися структура місцевої влади.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: