Провал переговорів у Мінську. Обміну не буде?

Читать на русском
Володимир Золотарьовполітолог
Сергій Грабськийвійськовий експерт

На засіданні Тристоронньої контактної групи (ТКГ) в Мінську 18 грудня сторони не змогли домовитися про обмін полоненими. Відсутність прогресу в переговорах підтвердив міністр закордонних справ України Вадим Пристайко. «Що я бачу на сьогодні, на превеликий жаль, списки оновити в іншій підгрупі, домовитися не вдалося», – сказав він. У коментарі «Слово і Діло» політолог Володимир Золотарьов пояснив, що обмін полоненими для РФ – це завжди жест доброї волі.

За словами політолога, для російської влади подібні жести ймовірні, коли є потреба продемонструвати себе з хорошого боку. Мабуть, у Кремлі вважають, що сьогодні такої потреби немає, зазначив Золотарьов.

«Перший етап обміну полоненими відбувся. Під час зустрічі в Парижі президент РФ намагався показувати, що йде на поступки. Найімовірніше, у Кремлі вважають, що зробили достатньо хороших справ», – сказав Золотарьов.

Експерт підкреслив, що подібні заходи завжди диктуються суто з кон'юнктурних, популістичних міркувань.

З політичної точки зору створюється враження, що Путіну зараз абсолютно не потрібні такі жести.

«Ліміт вичерпано. Хороші справи за списком, мабуть, виконали», – зауважив експерт.

Політолог висловив сумніви, що шляхом санкцій або за допомогою газового питання західні лідери зможуть вплинути на Росію.

Володимир ЗеленськийПрезидент України
Зеленський пообіцяв повернути всіх військовополоненихСказано 9 квітня 2019 р.Статус обіцянки: У процесі

Глава Ради Всеукраїнського об'єднання «Союз учасників миротворчих операцій» Сергій Грабський, навпаки, не виключив, що обмін усе-таки може відбутися до кінця року. «Для того, щоб обмін відбувся вже вчора, досить кивка однієї людини в Кремлі», – зазначив Грабський.

Експерт також підкреслив, що потрібно розглядати питання політичних спекуляцій, можливо, якихось невидимих домовленостей, щоб протягнути ту чи іншу людину до обміну.

Підсумовуючи, Сергій Грабський додав, що обмін може здійснитися будь-якої секунди, але важливо при цьому враховувати національні інтереси.

«Безумовно, потрібно повернути наших громадян. Але Україна часом готова платити неадекватну ціну. У списках на обмін з української сторони прізвища винних людей, які несуть покарання за злочини і шпигунство, а з того боку ми маємо людей, яких окупанти тримають в ув'язненні за різними причинами. Обмін нерівнозначний. Окупанти так само можуть набрати 100-200 чоловік і запропонувати до обміну. Україна віддає тих, хто реально може дати важливі свідчення», – прокоментував Сергій Грабський.

Раніше в Зеленського заявили, що сподіваються на ще один обмін полоненими до кінця року.

Відзначимо, 9 квітня 2019 року, ще будучи кандидатом в президенти України, Володимир Зеленський пообіцяв повернути всіх військовополонених.

Нагадаємо, 9 грудня в Парижі відбулися переговори лідерів Нормандського формату щодо врегулювання ситуації на сході України. Сторони підписали комюніке. Серед домовленостей – обмін полоненими.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: