Комітет ВР не підтримав зміни до Конституції щодо децентралізації

Читать на русском
Комітет з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Верховної Ради не підтримав президентський законопроект про внесення змін до Конституції щодо децентралізації влади.

Комітет з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Верховної ради не підтримав президентський законопроект про внесення змін до Конституції щодо децентралізації влади.

Про це повідомив народний депутат від партії «Голос» Роман Лозинський.

Децентралізація місцевої влади: префекти та округи замість голів ОДА та районівГолів ОДА можуть замінити префектами, а замість районів на мапі країни з’являться округи, що складатимуться з громад.

Рішення підтримали 11 членів комітету, 6 − утрималися, 2 − проти, 3 − не голосували. Ще 6 депутатів не були присутніми під час голосування.

«Що хотів Зеленський? Можливість об'єднання/ліквідації областей простою більшістю Ради; скасування особливого статусу Севастополя (це в часі його окупації); безлімітні повноваження префекта — створення нової касти феодалів на місцях; право президента зупиняти повноваження обраних мерів і місцевих рад без рішення судів», − розповів Лозинський.

Раніше стало відомо, що Верховна Рада на цьому тижні має намір відправити до Конституційного суду України для висновку про відповідність Основному закону президентський законопроект про зміни до Конституції щодо децентралізації.

13 грудня Зеленський вніс в Раду як невідкладний проект закону про зміни до Конституції щодо децентралізації влади. 16 грудня на сайті парламенту був опублікований текст документа.

Він не містить пункту про особливий статус Донбасу, водночас пропонує ввести інститут префектів і такий перелік адміністративно-територіальних одиниць: громада, округ, область, Автономна Республіка Крим.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: