Децентралізація влади: чи є загроза федералізації України

Читать на русском

Президент України Володимир Зеленський вніс до парламенту законопроект про зміни до Конституції в частині децентралізації влади. Які можуть бути наслідки після її впровадження? Як громади голосуватимуть на місцевих референдумах? Чи є загроза федералізації України? Як можуть змінитися Мінські домовленості до наступної нормандської зустрічі? Про це і не тільки розповів політичний експерт «Слово і Діло» та кандидат філософських наук Валентин Гладких в інтерв'ю «Апострофу».

Про децентралізацію, референдуми та Мінські домовленості. Валентин Гладких на інтерв'ю у АпострофаСлово і Діло

Гладких одразу уточнив, що некоректно говорити про те, що Донбасу надається якийсь окремий чи особливий статус, оскільки Донбас – це географічна назва, до складу якої входять частина Луганської та Донецької областей, частина Дніпропетровської області й частина Ростовської області Російської Федерації.

«Тому вживати назву Донбас у цьому контексті абсолютно недоречно. Треба говорити
«окремі райони Донецької і Луганської областей (ОРДЛО)». Другий момент, йдеться про особливий порядок місцевого самоврядування, а не про якийсь особливий статус»,
– зауважив експерт.

За його словами, особливий порядок місцевого самоврядування може бути або привілейованим, коли певні райони будуть мати певні особливості, які не матимуть інші регіони або області України. Такий сценарій є неприйнятним і неприпустимим, тому що інші області на це просто не погодяться.

«Цей особливий порядок може бути упослідженим, себто коли певні особливості, які матимуть місце в ОРДЛО, будуть гіршими, ніж ті, котрі матимуть інші області України. Тому цілком природньо, що ніякого особливого статусу в ОРДЛО бути просто не може», – переконаний Валентин Гладких.

Нагадаємо, раніше «Слово і Діло» розбиралось з експертом, чому не розробили новий закон щодо особливого порядку самоврядування в ОРДЛО.

Також ми подивилися, у чому відмінності між особливим порядком самоврядування та федералізацією та чи потрібно змінювати законодавство.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: