У МЗС РФ незадоволені поправками до Конституції України

Читать на русском
Відсутність положень про особливий порядок самоврядування на Донбасі в розглянутих парламентом України конституційних поправках суперечить Мінським угодам, вважають у РФ.

Міністерство закордонних справ Російської Федерації розкритикувало продовжений закон про особливий порядок самоврядування на Донбасі і проєкт конституційних змін щодо децентралізації в Україні.

Про це йдеться на сайті МЗС Росії.

У зовнішньополітичному відомстві РФ вважають, що продовження дії закону України про особливий порядок самоврядування зразка 2014 року не може вважатися виконанням Мінських угод 2015 року.

Згідно з повідомленням при більш детальному вивченні конституційних поправок «стало ясно, що йдеться не про децентралізацію країни, а про реформу її адміністративно-територіального устрою».

Децентралізація місцевої влади: префекти та округи замість голів ОДА та районівГолів ОДА можуть замінити префектами, а замість районів на мапі країни з’являться округи, що складатимуться з громад.

«Розширення прав регіонів не передбачається. Проте посилюється контроль центру. Префектам у регіонах, яких призначає президент, дається право ініціювати скасування місцевих законів, зміщення керівництва, проведення дострокових виборів. Усупереч Мінським угодам немає жодного слова про особливий статус Донбасу, який повинен бути закріплений у Конституції. Усі ці питання також вимагають прояснення», - прокоментували в МЗС РФ.

При цьому у відомстві закликали українських законодавців внести корективи в дані поправки, а також «уникати підміни понять і спотворення сутності домовленостей лідерів країн Нормандського формату».

Нагадаємо, 12 грудня Верховна рада продовжила на рік дію закону про особливий порядок самоврядування на Донбасі від 2014 року, хоча раніше в ОПУ мали намір розробити новий закон.

13 грудня президент України Володимир Зеленський вніс до Верховної ради зміни до Конституції, що передбачають децентралізацію і новий адміністративно-територіальний устрій України.

«Слово і Діло» пропонує подивитися, які зміни в територіальному устрої країни передбачає законопроект і як може змінитися структура місцевої влади.

Також, політичний експерт «Слово і Діло» і кандидат філософських наук Валентин Гладких розповів, чи є загроза федералізації України.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: