НАБУ розслідує нову справу щодо тендерів державних шахт

Читать на русском
У Національному бюро вивчають державні закупівлі трьох шахт, 100% частки яких належать державі Україна.
Мирновугілля

Детективи Національного антикорупційного бюро розслідують можливе заволодіння коштами трьох державних шахт «Мирноградвугілля», «Селидіввугілля» та «Шахтоуправління Південнодонбаське № 1» під час здійснення публічних закупівель.

Про це йдеться в ухвалі Вищого антикорупційного суду, повідомляє «Слово і Діло».

За даними слідства, ці три шахти проводили низку державних закупівель у 2018-2019 роках, перемогу на яких одержало ТОВ «Сані Україна». Як правило, це підприємство конкурувало з одним із двох учасників процедур закупівель: ТОВ «Торентс» або ТОВ «Візарремпром». Компанія «Сані Україна» перемогла в усіх процедурах закупівель цих підприємств, тому з ним шахти уклали 20 договорів про поставку гірничошахтного устаткування за загальну суму понад 745 мільйонів гривень.

Станом на жовтень 2019 року, більшість договорів є виконаними: гірничошахтне устаткування за такими договорами поставлене замовникам, кошти за поставку перераховані на рахунки ТОВ «Сані Україна». В якості оплати за цими договорами ТОВ «Сані Україна» було перераховано 324 млн грн.

У клопотанні зазначено, що аналіз тендерних закупівель показав, що державні підприємства «Мирноградвугілля», «Селидіввугілля» та «Шахтоуправління Південнодонбаське № 1» допустили низку порушень українського законодавства в частині додержання процедури закупівель та, відповідно, визначення переможця відкритих торгів. Також, згідно з матеріалами досудового розслідування, ТОВ «Торентс» та ТОВ «Візарремпром», які почергово були другим учасником у процедурах публічних закупівель разом із ТОВ «Сані Україна», використовували у своїй діяльності одну і ту ж IP-адресу, що, на думку детектива, може свідчити про пов'язаність вказаних фірм.

Під час досудового розслідування було отримано інформацію про те, що виробником поставленого ТОВ «Сані Україна» гірничошахтного устаткування держшахтам є китайська компанія Sany Heavy Equipment Co Ltd. Договори поставки гірничошахтного устаткування, за даними розслідування, укладалися або напряму із Sany Heavy Equipment Co Ltd, або через посередника-компанію Silver Mile Limited (Гонконг). Детектив просив суд дозволити отримати тимчасовий доступ до речей і документів компанії Sany Heavy Equipment Co Ltd через міжнародну правовому допомогу. Суд клопотання задовольнив.

Нагадаємо, НАБУ розслідує можливе заволодіння майном спиртзаводу. Також детективи розслідують продаж Одеською облрадою дачі Маразлі.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: