Скасування недоторканності: чи є чого побоюватися депутатам

Читать на русском
Андрій Дудаполітолог
Сергій Биковполітичний експерт

Голова Верховної ради України Дмитро Разумков запевнив, що закон про депутатську недоторканність у другому читанні буде ухвалений найближчим часом. «Я думаю, що найближчим часом ми зможемо ухвалити його в цілому для того, щоб не затягувати це питання», – підкреслив спікер. Водночас нардеп партії «Голос» Андрій Осадчук каже, що парламентська монобільшість може не зібрати голосів для остаточного скасування депутатської недоторканності. У коментарі «Слово і Діло» політолог Андрій Дуда припустив, що під час сесійного тижня депутати можуть ухвалити відповідний закон.

Однак, на його погляд, в умовах монобільшості можна позбавляти будь-кого недоторканності, навіть якщо голосування не відбудеться.

Політолог наголосив, що, судячи з практики попереднього скликання ВР, скасування недоторканності не означає кримінального переслідування. Він нагадав, що багатьох нардепів позбавили недоторканності, але судових вироків не було, починаючи від Новинського та закінчуючи Розенблатом.

«На сьогодні переміщається центр ваги в питанні подання про кримінальне переслідування з Верховної ради до Генпрокуратури», – уточнив Дуда.

При цьому політолог звернув увагу, що ніхто з тих, хто фігурує в кримінальних проступках, які можна кваліфікувати як такі, що містять склад злочину, не несе наслідків. Наприклад, про це свідчить ситуація з депутатом Медяником, Юзиком.

«Жодного кримінального подання, жодного звернення прокурора до ВР не було. Тому особливих змін після скасування недоторканності також не буде для депутатів. Як були «слуги народу» недоторканними, так і залишаться. А опозиція і без цього сьогодні беззахисна перед монобільшістю», – прокоментував Андрій Дуда.

Монобільшість або опозиція: чиї поправки більше враховують при ухваленні законівПоправки Слуги народу до законопроектів враховують більше, ніж поправки опозиційних фракцій.

Глава Інституту публічної політики та консалтингу «Інполіт» Сергій Биков – протилежної думки. За його словами, депутати стануть ще більш підконтрольними та керованими після ухвалення закону.

На його думку, Зеленському зараз потрібно взяти під контроль депутатів СН, які з кожним днем дедалі частіше потрапляють в якийсь скандал. Скасування недоторканності дозволить впливати на поведінку нардепів, зробити їх більш дисциплінованими, зазначив політолог.

Експерт висловив побоювання, що такий каральний механізм влада може застосовувати й проти опозиції. Він звернув увагу, що подібні речі відбувалися за президентства Ющенка, хоча не в гострій формі, більш очевидно до таких заходів вдавалися Янукович і Порошенко.

«Це роблять передусім для того, щоб можна було без узгодження з парламентом проводити негласні слідчі дії щодо народних депутатів, збирати доказову базу, яку потім можна представити в суді. При цьому у нас ще жодного з нардепів не притягли до кримінальної відповідальності ні за цієї, ні за попередньої влади», – прокоментував Сергій Биков.

Раніше «Слово і Діло» порахувало, чиї поправки – монобільшості чи опозиції — більше враховують при ухваленні законопроєктів.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: