Фіксована вартість газу: чи будуть страхові ціни нижчими, і хто виграє

Читать на русском
Юрій Корольчукексперт з енергетики

«Нафтогаз України» пропонує своїм клієнтам зафіксувати ціну на газ на перші чотири місяці 2020 року. У компанії кажуть, що страхова ціна на газ, за ​​підрахунками компанії, буде на 12% нижче, ніж у минулому сезоні. У коментарі «Слово і Діло» член наглядової ради Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук пояснив, що заяви про більш низькі страхові ціни хибні.

На думку енергетика, така ініціатива «Нафтогазу» – спроба показати ОПУ, що керівництво компанії виконує свої зобов'язання і навіть намагається знизити ціни на газ, тому немає підстав для звільнення, про що, як зауважив експерт, раніше говорилося з боку влади.

Юрій Корольчук звернув увагу, що про страхові ціни почали говорити через можливу зупинку транзиту російського газу в зв'язку з чим ціни в Україні можуть зрости в декілька разів – до 14 тисяч гривень.

«Нібито населенню пропонують рятівний жилет – страхову ціну. Однак створюється враження, що головна мета – президент, якому потрібно було донести, що про людей дбають, а ціна буде нижче. Але навряд чи при цьому в компанії врахували транспортування, про яке Зеленський може зовсім не знати. На жаль, виходить, що президента обвели навколо пальця», – прокоментував Корольчук.

Як за останній рік змінилися тарифи на газЦіна на газ для українців знизилася за останні місяці. Слово і Діло проаналізувало динаміку за рік.

За словами Юрія Корольчука, страхова ціна з транспортуванням, розподілом і ПДВ в більшості регіонів буде навіть перевищувати номінальну вартість першого кварталу 2019 року.

«У першому кварталі 2020 року ціна не стане дешевшою, навпаки – зросте. Ймовірно, ціна в регіонах доходитиме до 8 тис. 900 гривень. Говорити про супердешеві ціни точно немає підстав», – констатував Корольчук.

Енергетик припустив, що конкуренти «Нафтогазу» вже могли прояснити ситуацію президентові, оскільки вже спостерігається загострення відносин між урядом і НАКом. Більш того, експерт акцентував увагу на тому, що в «Нафтогазі» вже пропонують рішення для ситуації, при якій відсутній транзит, але ще не факт, що РФ і Україна не домовляться про новий контракт.

«Якщо раптом контракт підпишуть? Шанси для цього є. Виходить, люди вже підписалися на високу страхову ціну газу, тоді як НАКу доведеться запропонувати більш низьку ринкову ціну, щонайменше на тисячу гривень дешевше», – наголосив Корольчук.

Ситуація нагадує гру в рулетку, що неправильно у відносинах з населенням, обурився експерт. Він підкреслив, що такі обставини точно не дають підстав говорити про ринок газу.

«Це, ймовірно, маніпуляції з боку монополіста та уряду, які влаштували між собою імітацію ринку, а винуватим залишається споживач», – додав Корольчук.

Енергетик пояснив, що кінцевий споживач не знає про долю транзитного контракту, підпишуть його чи ні, але тепер повинен обрати: взяти страхову ціну або чекати. Споживачі, які підпишуться на гарантовану ціну, переплатять, а НАК заробить більше.

«Прибуток, звісно, питання умовне. Хто буде в НАКу, той і зможе розпоряджатися коштами. Не можна сказати, що ці гроші заробив для себе Коболєв. Однак ситуація все одно непорядна і не ринкова», – проаналізував Юрій Корольчук.

Як змінювалася ціна на газ у регіонах за останні пів року – на нашій інфографіці.

Нагадаємо, раніше «Слово і Діло» проаналізувало, як за останній рік змінювалися тарифи на газ.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: