Переговори з ОРДЛО: чого добивається РФ і чи є шанс домовитися

Читать на русском
Олег Саакянполітолог

Прессекретар президента РФ Дмитро Пєсков вважає, що зміни в Мінські угоди можуть бути внесені Києвом разом із «експертами» з так званих «ЛНР-ДНР». «Це можливо. Хто може працювати над «Мінськом-3»? Дві сторони. Тому, якщо експерти з Києва сядуть в контактній групі або за її межами з експертами з «ДНР» і «ЛНР», то вони зможуть працювати над якимись певними змінами або доповненнями до мінського комплексу заходів», – заявив Пєсков. У коментарі «Слово і Діло» політолог Олег Саакян висловив переконання, що Україна за жодних обставин не погодиться на такі умови.

Політолог звернув увагу, що за підсумками нормандської зустрічі Україні вдалося нав'язати питання передачі контролю над кордоном, а російському лідерові вже кілька разів довелося на це реагувати.

«Фактично сторони тепер грають в айкідо – кожна із заяв, яка стосується Мінських угод, буде переводитися на помилковий суб'єкт у вигляді окупаційних адміністрацій. Навіть, якщо в Кремлі прямо не говорять про те, що потрібно сісти за стіл переговорів з бойовиками, а зводять все нібито до «експертів», Україна не піде на такі умови», – прокоментував Олег Саакян.

На його думку, в такий спосіб РФ намагається легалізувати «ЛНР-ДНР» і вивести себе з переговорів, безпосередньо як сторону конфлікту.

Володимир ЗеленськийПрезидент України
Зеленський обіцяє зробити все, щоб закінчити війнуСказано 19 квітня 2019 р.Статус обіцянки: У процесі

Крім того, спроби схилити Україну до переговорів із представниками «ЛНР-ДНР» – це реакція на підсумки саміту в Парижі, зокрема на те, що канцлер Німеччини підтримала Україну.

«Відповідно РФ намагається переключити увагу на нібито внутрішній конфлікт, а не зовнішню агресію», – констатував Саакян.

Однак експерт переконаний, що Мінські угоди потрібно змінювати. Він пояснив, що в документі прописані дати і терміни, які давно не актуальні, закріплені кордони, які вже не існують. Тобто РФ потрібно або передавати Україні Дебальцеве, або визначати нові лінії зіткнення, оскільки Україна не буде вносити зміни в Конституцію, продовжив експерт.

За його словами, всі сторони, крім РФ, вважають, що просування в політичній частині без гарантії безпеки неможливе.

Політолог звернув увагу на міжнародні дослідження, згідно з якими конфлікти, в яких питання безпеки залишалися на останньому місці та йшли після політичного компонента, закінчувалися новими витками насильства. РФ все розуміє і прагне цього, підкреслив Саакян.

На його думку, в найближчій перспективі РФ та Україна навряд чи домовляться щодо питання зміни Мінського і Нормандського форматів.

«РФ не демонструє конструктивності та бажання завершити війну. Тому ці майданчики Кремль буде використовувати тільки для зміни форм тиску на українську державу», – підсумував Олег Саакян.

Нагадаємо, канцлер Німеччини Ангела Меркель заявила за підсумками саміту «нормандської четвірки» в Парижі, що Мінські домовленості «не скам'янілий документ», і підтримала пропозиції президента Володимира Зеленського внести в нього зміни.

Як відомо, президент України пообіцяв зробити все, щоб закінчити війну на Донбасі.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: