Набув чинності закон про скасування держмонополії на виробництво спирту

Читать на русском
Закон Зеленського, який передбачає скасування державної монополії на виробництво спирту, набув чинності в суботу, 14 грудня.

В суботу, 14 грудня, закон президента Володимира Зеленського, який передбачає скасування державної монополії на виробництво спирту, набув чинності в суботу.

Документ напередодні був опублікований у виданні «Голос України».

Закон буде введений у дію 1 липня 2020 року. Він скасовує державну монополію на виробництво спирту з метою вивести ринок спирту з тіні.

Зокрема, буде надана можливість суб'єктам господарювання будь-якої форми власності виробляти і продавати спирт, у тому числі на експорт, за наявності відповідної ліцензії. Обов'язкова умова для отримання ліцензії - встановлення цілодобового спостереження за місцем виробництва. Зараз спирт легально виробляють тільки заводи ДП Укрспирт.

Водночас закон вводить обмеження на імпорт спирту до 1 січня 2024 року - імпортувати зможуть тільки уповноважені Кабінетом Міністрів державні підприємства. Імпорт буде здійснюватися за ліцензією і не може перевищувати 10% обсягу виробництва спирту на підприємстві.

Крім того, відповідно до закону, виробляти алкогольні напої для реалізації на території України до 1 січня 2024 року можна буде зі спирту, який має статус українського товару відповідно до Митного кодексу.

Також закон до 1 липня 2021 року вводить зобов'язання щодо збереження робочих місць у розмірі 70% від штату на підприємствах, які підлягають приватизації.

Нагадаємо, 11 грудня президент Володимир Зеленський підписав закон про скасування держмонополії на спирт.

На початку грудня в другому читанні ВР схвалила законопроект №2300, який пропонує скасувати державну монополію на виробництво спирту.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: