Вимкнення газу через зупинку транзиту: спекуляція чи реальна загроза?

Читать на русском
Михайло Гончарексперт з питань енергетики

Глава «Нафтогазу» Андрій Коболєв заявив, що в багатьох містах України виникнуть проблеми з газопостачанням в разі відмови «Газпрому» від підписання нового транзитного контракту й припинення транзиту російського газу з 1 січня 2020 року. Однак Коболєв розраховує на допомогу у вирішенні цих проблем за рахунок винесення цього питання до Стокгольмському арбітражу. В коментарі «Слово і Діло» президент Центру глобалістики «Стратегія XXI» Михайло Гончар пояснив, що відсутність транзитного контракту може спровокувати виникнення певних проблем, але не катастрофічного характеру.

На думку Михайла Гончара, в «Нафтогазі» трохи перебільшують ситуацію. Експерт зазначив, що в 2009 році також були проблеми, але їх вдалося подолати.

Енергетик нагадав, що взимку 2006-го в Алчевську вийшли з ладу обидві головні котельні міста – «Заводська» і «Східна». Без теплопостачання тоді залишилися близько 800 будинків – майже всі багатоповерхівки міста, це була надзвичайна ситуація.

«Нічого подібного в такому разі не відбудеться в Україні, якщо не буде контракту. Повторення Алчевська не очікується. Масових відключень від газу не буде», – констатував Гончар.

Однак енергетик висловив побоювання, що довести ситуацію до критичної можуть у штучний спосіб, оскільки російська сторона не сидить склавши руки.

«Нафтогаз» і «Газпром»: історія газових відносинНафтогаз і Газпром знову почали газову війну, тепер через транзит. Слово і Діло нагадало історію конфлікту двох компаній.

Гончар звернув увагу, що, зважаючи на на кіберможливості РФ, її політичні та економічні можливості, не можна виключати штучно організований сценарій.

«В цілому ж катастрофи не передбачається. Можуть мати місце окремі точкові проблеми в якихось містах», – зазначив він.

Михайло Гончар зауважив, що навколо того, що можуть бути катастрофічні наслідки, зараз багато спекуляцій. Він звернув увагу на сюжет телеканалу Ігоря Коломойського про невеличке село на кордоні з Україною, яке отримує газ з російської ГТС.

«У сюжеті також лякали, що село залишиться без газу, якщо не підпишуть транзитний контракт», – додав він.

На його думку, інформація подається в такому світлі, а наслідки роздуваються до таких масштабів, що нібито Україна негайно й на будь-яких умовах має підписувати контракт.

«Це маніпуляції. Будь-яке місцеве керівництво також контролює ситуацію. По-перше, є резервні запаси. По-друге, розганяти лякалки – грати на користь РФ», – пояснив Михайло Гончар.

Директор спеціальних програм науково-технічного центру «Психея» Геннадій Рябцев зазначив, що якщо сторони не домовляться, то в Україні виростуть ціни на газ, але зиму Україна переживе спокійно.

«Ціни можуть бути різними, наприклад, на січень від 10 до 14 гривень за кубометр. Далі – не прогнозовано. Не виключено, що з 1 січня, коли спецзобов'язання і гранична ціна буде скасована, ціна може стати непідйомною для більшості споживачів», – резюмував директор спеціальних програм науково-технічного центру «Психея» Геннадій Рябцев.

Раніше «Слово і Діло» подивилося, коли в 2014-2019 роках всі об'єкти в Україні були з теплом.

Історія судових суперечок «Нафтогазу» і «Газпрому» – за посиланням.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: