До України цьогоріч завезли майже вчетверо більше вживаних автомобілів

Читать на русском

До України продовжують активно завозити «євробляхи», незважаючи на невизначену ситуацію з їх розмитненням. З січня до вересня було завезено 347,5 тисяч вживаних автомобілів, це на 280% більше, ніж за аналогічний період минулого року. Найчастіше б/в автомобілі приганяли з Німеччини, Польщі та Литви. Водночас нових автомобілів завезли всього 65,3 тисячі (найбільше – з Японії). «Слово і Діло» розібралося, яка зараз ситуація з розмитненням автомобілів на єврономерах.

У листопаді минулого року Верховна рада ухвалила закони про розмитнення автомобілів на іноземних номерах. Один із законів передбачав пільговий період для розмитнення, пізніше через протести власників «євроблях» цей період продовжували.

Під час пільгового періоду з 25 листопада до 22 лютого «євробляхи» можна було розмитнити із 50% знижкою. За цей час було оформлено 218 тисяч транспортних засобів, із 140 тисяч – з іноземною реєстрацією. За оформлення таких авто було сплачено 8,7 млрд гривень. З 22 лютого до 18 серпня розмитнити авто можна було тільки за повну вартість. Тоді оформили 107,6 тисяч транспортних засобів, і тільки 3,9 тисяч з них були з іноземною реєстрацією. У підсумку з них до бюджету сплатили 339 млн гривень.

22 серпня набули чинності нові штрафи за порушення при переміщенні автомобілів у митних режимах тимчасового ввезення та транзиту. За порушення терміну перебування в Україні нерозмитненого автомобіля на 20-30 днів передбачений штраф 85 тисяч гривень. Якщо на понад 30 днів (або авто втрачено або розукомплектоване) – 170 тисяч гривень, також можлива конфіскація авто.

Президент Володимир Зеленський запропонував відстрочити штрафні санкції до кінця листопада, Верховна рада ухвалила відповідний законопроект. Згідно з документом розмитнити свої автомобілі власники зможуть тільки за 100% ставками акцизного збору.

5 грудня народні депутати ухвалили в першому читанні законопроект, який відтерміновує штрафи до 31 грудня 2019 року.

Нагадаємо, президент України Володимир Зеленський не виконав обіцянку протягом місяця вирішити питання відтермінування штрафів для власників нерозмитнених автомобілів.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: