Санкції США проти «Північного потоку-2»: якими будуть збитки та що це дасть Україні

Читать на русском
Сергій Дяченкоенергетичний експерт

Конгрес США затвердив санкції проти компаній, причетних до будівництва «Північного потоку-2» й «Турецького потоку». Санкції накладаються на судна, які займалися прокладанням труб на глибині 100 футів нижче рівня моря. Також це стосується іноземних осіб, які усвідомлено продавали, здавали в оренду або надавали ці судна для побудови проєкту або обманним шляхом, або складними операціями брали участь у передачі цих кораблів для будівництва газопроводів. У коментарі «Слово і Діло» експерт у сфері енергетики Сергій Дяченко пояснив, що санкції США дійсно серйозні, але запізнілі в часі.

На думку енергетика, добре, що США зважилися на цей крок, але потрібно було це робити раніше. Рішення про впровадження обмежень, за словами експерта, затягувала адміністрація президента США Дональда Трампа, дії якої часто були в проросійському напрямку, тільки під тиском Конгресу або Сенату вдавалося щось вирішити проти РФ.

Він акцентував, що в проєкти вже вкладено колосальні гроші. Всі прагнутимуть вжити максимальних заходів, щоб закінчити проєкт. «Якби санкції запровадили хоча би рік тому, можливо, все і зупинилося б», – зазначив Дяченко.

Енергетик зауважив, що поки рано стверджувати, що санкції зупинять «Північний потік-2», оскільки єдиної думки з цього питання немає. Він додав, що не варто звертати уваги на заяви російських і українських політиків, оскільки з обох сторін говорять те, що належить сказати.

«Північний потік-2»: хто за будівництво газопроводу та які ризики для УкраїниГазопровід Північний потік-2 планують запустити в 2019 році. Проти його будівництва України та США, на іншому боці – Росія та Німеччина.

Сергій Дяченко нагадав, що в кінці 70-х – на початку 80-х років проти ГТС України також запроваджували санкції, американці були проти, але передбачили державні механізми компенсації компаніям.

«В цьому разі поки що немає відповіді безпосередньо тих компаній, які потрапили під санкції. Важливою буде їхня реакція», – уточнив він.

Енергетик підкреслив, що в будь-якому разі, навіть якщо проєкт не зупинять санкції, будуть наслідки, зокрема для України.

«Рішення Конгресу накладає обмеження, в тому числі на видачу американських віз, можуть анулювати чинні візи для співробітників компаній, які потрапили під санкції, заморозити активи таких осіб на території США. Крім того, санкції ускладнять експлуатацію, окупність, завдадуть фінансових збитків компаніям, які будують газопровід. Інше питання: чи зупинить це їх?» – прокоментував Сергій Дяченко.

Підсумовуючи, експерт уточнив, що для України це звичайно позитив. Завдяки рішенню США істотно зросли шанси зберегти транзитний статус, резюмував Сергій Дяченко.

Раніше, міністр закордонних справ України Вадим Пристайко заявив, що компроміс з Німеччиною з приводу «Північного потоку-2», над яким зараз працює Україна, полягає в «гарантуванні певного обсягу прокачування через українські трубопроводи».

Детальніше про проєкт «Північний потік-2» і його прихильників – на інфографіці.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: