МОЗ доповнило список протипоказань до вакцинації

Читать на русском
Новий календар профілактичних щеплень та перелік протипоказань до вакцинації набув чинності в Україні в середу, 11 грудня.

Новий календар профілактичних щеплень та перелік протипоказань до вакцинації набув чинності в Україні в середу, 11 грудня.

Про це повідомляє пресслужба МОЗ.

Зміни були затверджені наказом МОЗ № 2070 ще 11 жовтня поточного року, а тепер завершився етап підготовки, і вони набули чинності.

До переліку додали дані щодо деяких клінічних станів, запровадили поняття «застереження» і надали більше можливостей для ухвалення рішень фахівцем первинної ланки.

Дифтерія в Україні: чи є загроза епідемії та як убезпечити себеЗа даними МОЗ, станом на 28 жовтня 2019 року в Україні зареєстровано 20 випадків дифтерії. 18 осіб захворіли протягом жовтня.

Також додані ситуації, щодо яких раніше не було керівництва по вакцинації. Наприклад, вакцинація перед і після оперативних втручань. Також для зручності класифікації медичні протипоказання розділили на дві групи: абсолютні протипоказання проти щеплення і застереження від вакцинації.

До першої групи увійшли люди, які знаходяться в стані, який передбачає серйозну побічну дію. Абсолютне протипоказання може бути як постійним, так і тимчасовим. А от у випадку із застереженням від вакцинації лікар має особисто оцінити переваги щеплення над його ризиками і прийняти рішення.

Перелік протипоказань має значення не тільки для лікарів первинної ланки, які здійснюють щеплення, а й для фахівців вторинної і третинної ланок, адже вони дають профілактичні рекомендації.

Зміни до Переліку медичних протипоказань напрацьовані Національної технічної групою експертів з імунопрофілактики, Національною медичною академією післядипломної освіти ім. П.Л. Шупика та вченими АМН України з питань вакцинокерованих інфекцій та імунопрофілактики.

Оновлений перелік враховує сучасні міжнародні рекомендації ВООЗ, CDC, керівництва американської асоціації інфекціоністів, узгоджений з австралійськими, канадськими та британськими рекомендаціями.

Раніше в Україні зафіксували зростання захворюваності на грип.

Також нагадаємо, за інформацією КМДА, в Києві немає заборони невакцинованим дітям відвідувати школи.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: