Дифтерія в Україні: чи є загроза епідемії та як убезпечити себе

Читать на русском
Олексій Бабичфахівець в медичній галузі

За даними МОЗ, станом на 28 жовтня 2019 року в Україні зареєстровано 20 випадків дифтерії. 18 осіб захворіли протягом жовтня. П'ять випадків захворювання підтверджено лабораторно: в Луганській, Хмельницькій, Закарпатській, Тернопільській та Київській областях. У 2018 році в Україні зафіксували 10 випадків дифтерії. До слова, міністр охорони здоров'я Зоряна Скалецька в програмі уряду обіцяє вдосконалити систему запобігання інфекційним і неінфекційним захворюванням, зокрема шляхом проведення скринінгових програм.

Генеральний директор медлабораторії ДІЛА Олексій Бабич висловив побоювання у зв'язку зі збільшенням кількості захворювань. Масова акція проти дифтерії, за його словами, востаннє була понад 13 років тому, і відтоді імунопрофілактикою дорослих ніхто не займався.

«Тоді була напружена епідеміологічна ситуація і дорослих прищепили. Як правило, імунітет від дифтерії тримається 10 років. У тих, хто не вакцинувався останні 10 років, дуже низький імунітет. Вони в зоні ризику», — зауважив Бабич.

За його словами, якщо оперативно не вживати заходів, не виключено, що буде епідемія дифтерії. Він зазначив, що холоди та осінньо-зимовий період сприяють сплеску дифтерії.

Бабич розповів, що хвороба дуже небезпечна, а ускладнення захворювання можуть бути смертельними або призвести до інвалідності.

Фінансування медицини: чи вистачить грошей на лікування важкохворих та утримання медичної сфериСкільки грошей планує виділити держава на охорону здоров’я та вистачить цих грошей на всіх пацієнтів.

Експерт виділив основні симптоми захворювання: інтоксикація, білий наліт на мигдалинах, який вражає верхні дихальні шляхи і призводить до гострої дихальної недостатності.

Бабич запевнив, що убезпечити себе можна тільки шляхом вакцинації.

«Безумовно, держава повинна забезпечити необхідну кількість вакцин в центрах первинної медичної допомоги. Друге завдання – пропаганда вакцинації. Вкрай до адміністративних заходів впливу. По-іншому, на жаль, у нас не виходить. Логічні пояснення розумних людей про необхідність вакцинації чомусь не сприймаються належним чином. У нас, на жаль, вірять шаманам та псевдовченим», – прокоментував Олексій Бабич.

При цьому він акцентував, щоб працював колективний імунітет, рівень вакцинації повинен бути щонайменше 80%.

Насамкінець Бабич закликав дотримуватися рекомендацій лікарів і вакцинуватися, щоб уникнути наслідків.

Раніше «Слово і Діло» писало, чи вистачить грошей на лікування важкохворих та зміст медсфери.

Що нового (і не дуже) обіцяють в Кабміні в сфері медицини – за посиланням.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: