НАТО планує збільшити оборонні витрати

Читать на русском
НАТО протягом п'яти років планує збільшити оборонні витрати на $ 400 млрд. Про це в п'ятницю, 29 листопада, заявив генсек НАТО Йенс Столтенберг.

НАТО протягом п'яти років планує збільшити оборонні витрати на $400 млрд.

Про це в п'ятницю, 29 листопада, заявив генсек НАТО Йенс Столтенберг, повідомляє ТАСС.

«Сукупне збільшення військових витрат НАТО до 2024 року складатиме $400 млрд (у порівнянні з 2016 роком). Це безпрецедентний прогрес», - заявив генсек.

Також він розповів про порядок денний саміту лідерів країн-членів НАТО, який відбудеться 3-4 грудня у Лондоні.

«Лідери НАТО в Лондоні розвинуть ці досягнення, ухвалять рішення щодо низки питань, включаючи тему підвищення готовності сил альянсу, по космосу, боротьбі з тероризмом», - сказав він.

Він підкреслив, що лідери альянсу також затвердять ухвалене 22 листопада міністрами закордонних справ НАТО рішення про визнання космосу однією зі сфер операційної діяльності НАТО, поряд із суходолом, морем, повітряним і кіберпростором. Також на саміті обговорять відносини із Росією і контроль над озброєннями після припинення дії Договору про ліквідацію ракет середньої і меншої дальності. За словами Столтенберга, Альянс не бачить агресивних дій Росії проти країн - членів, але має реагувати на зростання військових можливостей Москви.

«Ми узгодили політику НАТО щодо Росії. Це подвійний підхід - стримування і оборона, одночасно ми ведемо політичний діалог із Росією, яка є нашим сусідом. Ми прагнемо до кращих взаємин із Росією, потрібно говорити з Росією, тому що вона є, вона - наш сусід. Потрібно вести діалог, щоб була прозорість, передбачуваність, тому діалог з РФ важливий для НАТО», - сказав він, зазначивши, що при цьому важливо зберегти єдність позицій в рядах альянсу.

На саміті мова також піде про ситуацію в Україні та майбутніх переговорах у Нормандському форматі. Також на саміті будуть ухвалені рішення про нове підвищення готовності сил альянсу.

Раніше в Білому Домі заявили про намір скоротити обсяг виплат до бюджету НАТО.

Також нагадаємо, міністр оборони Британії назвав загрозу для НАТО.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: