Склад української делегації в Парижі: навіщо Зеленський взяв із собою Авакова

Читать на русском
Михайло Дяденкополітолог
Євген Дикийексперт Міжнародного інституту демократій

До складу офіційної делегації України на зустріч у Нормандському форматі увійшли представники силового блоку, зокрема міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, голова Служби безпеки Іван Баканов і головнокомандувач Збройних сил Руслан Хомчак. У коментарі «Слово і Діло» політолог Михайло Дяденко пояснив, що склад української делегації був абсолютно виправданий і пов'язаний з переліком завдань, які стояли перед Україною.

«Попередньо зустріч організовувалася, працювали експерти від чотирьох країн. Виходячи з можливого перебігу переговорів було сформовано склад», – акцентував політолог.

Експерт зауважив, що включення глави МВС Арсена Авакова до складу делегації не має ніякого політичного підґрунтя.

На думку Михайла Дяденка, присутність у складі делегації Авакова була необхідною з кількох причин.

«По-перше, незрозуміло було, яким чином пройдуть переговори і про що зможуть домовитися. По-друге, не виключалося, що будуть обговорювати питання, пов'язані з лінією розмежування, відновленням контролю над кордоном, можливо, очікувалися переговори щодо спільного патрулювання лінії зіткнення», – пояснив Дяденко.

Політолог не виключив, що також під час переговорів могли бути питання, пов'язані з повноваженнями Авакова, які обговорювати без його присутності було би нерезультативно.

Експерт Міжнародного інституту демократій Євген Дикий у коментарі «Слово і Діло» звернув увагу, що формально Арсен Аваков, хоч і не є командувачем Національної гвардії, але реально Нацгвардія підпорядковується МВС.

«Саме в цій ролі потрібен був Аваков, а саме: для обговорення питань безпеки, пов'язаних з припиненням вогню, розведенням військ», – наголосив Дикий і додав, що це також стосується присутності Руслана Хомчака в складі делегації.

«Грубо кажучи, потрібно було комусь консультувати президента України Володимира Зеленського в разі, якби РФ шантажувала Україну силовими питаннями, що для Володимира Путіна є притаманним», – констатував Євген Дикий.

У мережі обговорюють підсумки зустрічі «нормандської четвірки»Нормандська четвірка провела зустріч у Парижі. Що про її результати думають в соцмережах – в добірці Слово і Діло.

Щодо результатів переговорів «нормандської четвірки» в Парижі в експертів склалися різні враження. За словами Михайла Дяденка, особливих провалів під час зустрічі не відбулося.

«Добре, що сторони домовилися продовжити відведення військ, відкрити додаткові пункти пропуску. Це полегшить життя людей, може сприяти встановленню більш довірчих відносин. Адже найбільшою проблемою, коли відводили війська на першій точці, була відсутність довіри, що гальмувало процес. Ніякої «зради» не сталось, особливих поступок РФ не отримала», – поділився міркуваннями Михайло Дяденко.

Експерт Міжнародного інституту демократій Євген Дикий, навпаки, висловив впевненість, що зарано радіти, адже за підсумками перемовин є очевидним, що у сторін діаметрально протилежні погляди на вирішення конфлікту.

Він звернув увагу, що РФ вимагає спочатку проведення виборів, які повинна визнати Україна, а тільки потім може бути порушено питання контролю над кордоном.

На думку експерта, триває політика легалізації окупаційної влади «ЛНР-ДНР».

«Добре, що в цьому питанні Зеленський обрав принципову позицію. Але зрештою з цього питання сторони не зрушили навіть на крок», – прокоментував Євген Дикий.

Відзначимо, крім заступників і помічників, разом із президентом до Парижа прибули міністр закордонних справ Вадим Пристайко, міністр енергетики та захисту навколишнього середовища Олексій Оржель.

Як відреагували соцмережі на переговори в Парижі – в нашому огляді.

«Слово і Діло» писало, як проходили Нормандські переговори в 2014-2018 роках.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: