Референдум в Україні: коли можливий та до чого призведе

Читать на русском
Валентин Краснопьоровполітичний експерт

Спікер Верховної ради Дмитро Разумков висловив надію, що парламент до кінця року ухвалить пакет законів про народовладдя, який включає закон про всеукраїнський референдум. У коментарі «Слово і Діло» політичний аналітик Валентин Краснопьоров висловив побоювання з приводу того, як пропишуть закон, які питання дозволять виносити на референдум, а які ні.

На його думку, ідея проведення референдумів непогана і сам по собі закон не є загрозою, небезпека в тому, які умови будуть створені та чи готове суспільство.

«Наприклад, в місцевих референдумах немає нічого поганого. Референдуми на національному рівні вже серйозніше. Це остання стадія трансформації суспільства. Зараз у частини суспільства залишилися пострадянські, іноді азіатські цінності. Можуть ухвалити такі рішення, які потім не виправиш», – зауважив Краснопьоров.

Аналітик акцентував, що Україна вже рухається вбік демократичного розвитку, головне – не повернути до тоталітаризму. Однак сьогодні ще потрібно багато чого змінити, поки суспільство не готове до національного референдуму, уточнив експерт.

«У ситуації з ринком землі вже почалося обурення. Але ж це норма, яка діє у всьому світі. Це природні речі, які повинні відбутися, але тим не менше, частина українців проти. Що буде, якщо порушити питання про накопичувальні пенсії або монетизацію проїзду? Нічого хорошого поки що це не принесе», – прокоментував Краснопьоров.

На його думку, можна розглянути варіант, якщо національний референдум носитиме консультативну форму.

Політолог Андрій Горбенко нагадав ситуацію з Брексітом у Британії. В результаті парламент разом з урядом шукають шляхи до впровадження цього божевілля, акцентував експерт.

На його думку, референдум може бути дуже популістським інструментом, який, на жаль, працює, що показав приклад Брексіта і Трампа, який пропонував стіну.

Політолог звернув увагу, що в Україні також були референдуми, під час яких народ чітко озвучив свої бажання. Наприклад, свого часу виступили за двопалатний парламент, однак донині немає змін.

«Тому не факт, що після референдуму будуть ухвалювати проголосоване більшістю рішення. Що потім? Додаткові конфлікти?» – підкреслив експерт.

Крім того, уточнив він, Україні також слід врахувати домінування РФ в інформаційному просторі, що вплине на результати референдумів. Цілком ймовірно, що результати частих референдумів будуть суперечливими, а законодавчій владі якось потрібно буде реагувати, впроваджувати в тому числі.

Політолог висловив побоювання, що все закінчиться соціальним напруженням і конфліктом. За його словами, як мінімум не варто поспішати, повинен бути імперативний підхід, а як максимум – краще все залишити як є. Тим більше референдуми не заборонені, вони проводилися і не впроваджувалися.

25 листопада 2019 року президент України Володимир Зеленський запевнив, що найближчим часом буде нове законодавство про «народовладдя».

Нагадаємо, аналітики порталу підрахували, що за 6 місяців президентства Володимир Зеленський виконав 24 обіцянки і провалив – 18.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: