У Міноборони побоюються зриву домовленостей щодо Донбасу

Читать на русском
Процес врегулювання на Донбасі не буде швидким, зараз зберігається висока ймовірність зриву домовленостей на будь-якому етапі.

Процес врегулювання на Донбасі не буде швидким, зараз зберігається висока ймовірність зриву домовленостей на будь-якому етапі.

Про це повідомив міністр оборони України Андрій Загороднюк на своїй сторінці у Facebook у вівторок, 10 грудня.

Він заявив, що Україна на нормандській зустрічі показала всьому світу, що буде боротися за повернення своїх територій, в тому числі на дипломатичному фронті. Він зазначив, що не буде поступок територіями, інтересами людей, цілісністю країни. Загороднюк вказав позиції української делегації на саміті:

  • Повне, всебічне і безстрокове припинення вогню на сході України, яке має відбутися до кінця 2019 року.

  • Розширення мандата Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ з можливістю здійснення цілодобового моніторингу.

  • Розведення на трьох нових ділянках до березня. Міністр підкреслив, що ці три ділянки повинні стати гуманітарними зонами, які дозволять облаштувати переходи і переїзди і поліпшити життя людей в зоні розмежування.

  • Обмін полоненими до кінця 2019 року. За принципом «всіх на всіх». Була узгоджена необхідність уточнити повні списки і надати повний і безумовний доступ представникам Міжнародного комітету Червоного Хреста до всіх утримуваних осіб.

  • Продовжити дію закону про особливий статус Донбасу. Конкретної дати проведення виборів на Донбасі немає.

  • Провести наступну нормандську зустріч за 4 місяці.

Підсумки нормандської зустрічі в Парижі: чи наблизилася Україна до мируЗа підсумками зустрічі сторони підписали спільні узгоджені висновки про підтримку раніше взятих на себе домовленостей і прихильність Мінським угодам.

Загороднюк підкреслив, що процес не буде швидким. Крім того, є велика ймовірність зриву домовленостей на будь-якому з етапів.

Також міністр зазначив, що на саміті була створена позиція для проведення подальших переговорів, основою якої є територіальна цілісність України і принцип «безпека, суверенітет і територіальна цілісність - першою чергою».

Раніше повідомлялося, що 9 грудня в Парижі відбулася зустріч у Нормандському форматі.

Нагадаємо, також відбулася особиста зустріч Зеленського з Путіним.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: